latinica  ћирилица
24/05/2015 |  08:20 | Аутор: РТРС

Шведска побједница Евросонга, Србија десета (ФОТО и ВИДЕО)

Синоћ је у Бечу одржано финале најгледанијег музичког такмичења на свијету. У финалу се представило 27 земаља, што је својеврстан рекорд на Пјесми Евровизије , а побиједио је представник Шведске, Манс Зелмерлов, са пјесмом "Хероји".
Манс Зелмерлeв и пjесма "Heroes" донијели Шведској побједу на 60. „Пјесми Евровизије“ - Фото: EBU
Манс Зелмерлeв и пjесма "Heroes" донијели Шведској побједу на 60. „Пјесми Евровизије“Фото: EBU

И прије званичног краја саопштавања гласова, постало је очигледно да је Шведска побједница овогодишње Евровизије. Друго мјесто заузела је Русија, а треће Италија. Ово је, иначе, била јубиларна 60. по реду Евровизија, а одржана је под слоганом "Градимо мостове". 

Право гласа имали су гледаоци из свих 40 земаља учесница, укључујући и оне које нису успјеле да се пласирају у велико финале. Шведска је 55 пута учествовала на такмичењу за пјесму Евровизије, а ово је шести пут да је освојила прво мјесто.

Српска Адел, Бојана Стаменов, својим наступом подигла је "Штатхале" на ноге и нашла се на десетом мјесту.

Бојана Стаменов

Европској унији јавних емитера (ЕБУ) уручен је Гинисов сертификат за Евросонг, као годишње телевизијско музичко такмичење са најдужим стажом, које је обиљежило 60 година постојања. И не само најдужим, можемо рећи да је Евросонг и најгледаније свјетско музичко такмичење, које прати милонски аудиторијум. Држећи се овогодишњег слогана, Европа је први пут позвала Аустралију да учествује на Пјесми Евровизије, а њиховог представника пратило је и мноштво обожавалаца. Иако је на Евросонг дошао болестан, понијела га је позитивна атмосфера.

- Мислим да ме је угризла евровизијска буба. Сам боравак у дворани и осјећај те енергије је предиван - рекао је представник Аустралије Гај Себастијан.

Не само извођачи, и фанови су се одлично забављали, без обзира на то да ли је њихова земља ушла у финале. Тако је и  представница Србије Бојана Стаменов стекла симпатије и подршку бројних обожавалаца.

- Јутрос се ова лијепа дама појавила без имало шминке. Било је дивно упознати је и мало проћаскати с њом. Рекли смо јој да јој желимо сву срећу. Тако да смо сви као велика породица. Чак и ако Норвешка није стигла до финала, ми припадамо Евровизији - рекла је Сисел Дал, која је допутовала из Норвешке на финале Евросонга.

Евросонг, резултати гласања

Што се тиче осталих учесника из региона, представник Црне Горе Ненад Кнежевић Кнез био је на 12. мјесту, док су представници Словеније заузели 14. мјесто. Босна и Херцеговина и Хрватска ове године нису учествовале, а Македонија се није пласирала у финале.

На сљедећем Евросонгу, у Шведској, према најавама водитеља, могуће је и учешће Кине, чији су гледаоци ове године пратили Пјесму Евровизије у директном преносу.