latinica  ћирилица
24/05/2015 |  09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Венеција- Јединствена "Књижара високе воде"

Једна од најоригиналнијих књижара на свијету и мјесто које је постало незаобилазна станка за туристе, али и локално становништво - "Libreria Acqua Alta" налази се недалеко од Трга Светог Марка у Венецији.
Књижара на води - Фото: ТАНЈУГ
Књижара на водиФото: ТАНЈУГ

У Венецији се једном годишње дешава нешто што се назива "висока вода" и тада "Libreria Acqua Alta" бива поплављена, међутим то не ремети рад књижаре, пошто у том периоду књиге само плутају у својим гондолама, чамцима и кадама.

У "Књижари високе воде" могу се пронаћи и нове и коришћене и необичне књиге, али то није оно што је чини посебном.

У књижару се улази директно са једног од главних венецијанских канала и на том мјесту се налази сто са клупицом за којим посјетиоци могу да се одморе и на миру прелистају књигу која их интересује.

Унутрашњост књижаре је заправо оно што оставља посјетиоца без даха - редови и гомиле књига поређаних у чамцима, гондолама, кадама, коритима, гајбама... односно у свим предметима који могу да плутају.

Оне књиге које немају "прођу" претворене су у примијењене предмете, па посјетиоци из књижаре могу изаћи степеницама које су направљене од старих енциклопедија које нико није купио. Књиге прекривају и зид спољнег дворишта и трансформишу га у право мало умјетничко дјело.

Свјетски путник и полиглота Луиђи Фрицо је књижару отворио прије десетак година и временом се показало да је то био пун погодак, пошто је мјесто одлично прихваћено и од локалног становништва, а истовремено привлачи и велики број туриста.

Туристи ту долазе како да купе књигу, тако и да се фотографишу у необичном амбијенту у којем мачке спавају гдје год нађу мјесто или у којој се радник може видјети са цигаретом у руци.

Амбијент и атмосфера су такви да мјесто има у себи фасцинантну и мистериозну црту, нико не досађује потенцијалним купцима и стиче се утисак као да у књижари нико и не ради.

Око 60 посто књига је ново, док су остале коришћене, а међу њима се налазе сви жанрови: романи, књиге о умјетности, филму, спорту, храни или музици, затим антикварне књиге, атласи, рјечници...

У другој просторији се налазе стрипови и бестселери, али и разгледнице и часописи о италијанској еротици.