latinica  ћирилица
24/05/2015 |  11:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Против генетски модификованих усјева широм свијета

Више хиљада људи учествовало је у градова широм свијета на протестима против америчког биотехнолошког гиганта Монсанта и његових генетски модификованих усјева и пестицида, посебно Раундапу, чији је главни састојак недавно проглашен "вјероватно канцерогеним за људе".
Протести у Паризу - Фото: abcnews.go.com
Протести у ПаризуФото: abcnews.go.com

"Марш против Монсанта" је одржан синоћ у око 400 градова у више од 40 земаља широм Европе, Сјеверне и Јужне Америке и Африке, пренио је АФП.

Око 2.500 људи демонстрирало је против Монсанта у швајцарским градовима Базелу и Моржу, гдје се налази сједиште те компаније за Европу, Африку и Блиски исток.

У Паризу се окупило око 3.000 демостраната у организацији група за заштиту животне средине попут Гринписа и анти-капиталистичке групе Стоп тафта.

Демонстрације имају за циљ подизање свијести о здравственој пријетњи од генетски модификоване хране.

Незадовољство је усмјерено ка водећем хербициду на тржишту "Раундапу", чији је главни састојак Свјетска здравствена организација недавно прогласила "вјероватно канцерогеним за људе".

На једном од плаката у француском граду Рену је зато писало: "Желите да почините масовно убиство? Посегните за Раундапом".

Испред зграде Европског парламента у Стразбуру окупило се око 1.000 демонстраната против "Монсанта", који су одржали минут ћутње "у знак сјећања на досадашње и будуће жртве тровања пестицидима", како су саопштили организатори.

У Буркини Фасо, гдје је Монсанто 2003. године увео генетски модификовани памук, окупило се око 500 људи, који траже увођење 10-годишњег мораторијума на садњу Монсантовог сјемана, да би се спровело независно истраживање о ефектима те технологије.

Сличне сцене могле су се видјети и у Лос Анђелесу, гдје се окупило око 500 људи, међу којима је било породица са дјецом.

На Хавајима су демонстранти садили кокосово дрвеће, жалећи се на утицај компанија попут Монсанта на локалну заједницу тиме што користе хемијске пестициде и тражећи да пољопривредни гиганти престану да користе Хаваје за експериментисање са пестицидима и генетски модификованом храном.

У Рио де Жанеиру у Бразилу је 250 демонстраната против Монсанта оптужило ту компанију за биотероризам, док је око 1.000 људи у пријестоници Чилеа Сантјагу захтијевало повлачење америчког гиганта из своје земље и окончање производње генетски модификоване гране.

Компанија "Монсанто" се није одазвала на позиве агенције Франс прес да коментарише синоћње протесте широм свијета.