latinica  ћирилица
24/05/2015 |  13:52 | Аутор: РТС

Евровизија поништила гласове жирија Црне Горе и Македоније!

Гласање на овогодишњем Евросонгу није могло проћи без проблема, прије свега у Македонији и Црној Гори - гласови њихових жирија у коначном гласању нису урачунати.
Манс Зелмерлeв и пjесма "Heroes" донијели Шведској побједу на 60. „Пјесми Евровизије“ - Фото: AFP
Манс Зелмерлeв и пjесма "Heroes" донијели Шведској побједу на 60. „Пјесми Евровизије“Фото: AFP

Међутим, како јавља Радио-телевизија Србије, ово се неће одразити на пласман Србије и Бојана Стаменов остаје десета.

Објављујући коначне резултате ЕБУ је саопштио да је, након консултација са званичним посматрачем гласања, на основу одлуке извршног супервизора предсједника референтне групе, донијета одлука да се поени из Црне Горе и Македоније додијеле искључиво на основу гласова публике, без урачунавања гласова жирија, преноси Танјуг.

У обје земље, како је наведено, гласање путем СМС порука је за 100 одсто примијењено, а искључење два жирија биће тема идућег састанка Референтне групе у јуну.

Такође је објављено да је у првом полуфиналу, у којем се такмичила и представница Србије, побиједила Русија са 182 поена, иза које су биле Белгија са 149 и Естонија са 105 поена.

Што се Србије тиче, она је у првом полуфиналу, у такмичењу 16 земаља за 10 мјеста у финалу, освојила девето мјесто са 63 поена.

У другом полуфиналу побиједила је Шведска са 217 поена, земља чији је представник и побједник Евросонга. Друга је Летонија са 155 поена, а трећи Израел са 151 поеном.

Према коначним резултатима, побједник овогодишњег такмичења је Шведска са 365 освојених поена, груга је Русија са 303 поена, која је добар дио гласања била водећа, док гласове нису почеле да саопштавају западне земље. Трећа је Италија са 292 поена, а новајлија на овом такмичењу, Аустралија, остварила је велики успјех са освојеним петим мјестом и 196 поена.

Србија је у финалу освојила десето мјесто са освојених 53 поена. Међутим, занимљиво је да Србија, од земаља у којима је снажно заступљена дијаспора, а од којих је до сада увек добијала велики број гласова као што су Аустрија и Њемачка, овај пут добила три, односно ниједан поен.

Најгори на овогодишњем Евросонгу били су домаћини, Аустрија, па онда Њемачка, чији представници нису добили ниједан глас.