latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:01 | Аутор: Блиц

САД- Бијес бајкери не јењава!

Расте напетост у САД послије овонедјељног међусобног трагичног обрачуна мотоциклиста у тексашком градићу Вејко.
Обрачун бајкера у Вејку (Тексас) - Фото: AP
Обрачун бајкера у Вејку (Тексас)Фото: AP

У жижи су припадници група Анђели пакла, Одметници, Бандидоси и Пагани.

Предвиђање Џорџа Роуа, који се убацио у амерички бајкерски клуб Вагос и на основу тог искуства написао књигу "Богови недаћа", почело је да се остварује након обрачуна мотоциклиста у Вејку. Пошто се полиција умијешала у обрачун двије банде бајкера, коначан резултат је био девет мртвих мотоциклиста на паркингу испред ресторана "Твин Пикс". Бајкери сада желе да се освете полицији, а чуварима реда прекипјело је због бајкерског терора.

Секретаријат за јавну безбједност Тексаса упозорава на планове бајкера да, у знак одмазде, нападну високорангиране припаднике полиције, а као могуће локације помињу се Остин, Ел Пасо, Далас, Хјустон... Уз то, откривено је да сљедбеници Бандидоса, клуба бајкера, који раде у војсци снабдијевају "братство" гранатама и експлозивом.

Прохујала су времена када су, као тридесетих година, мотоциклисти у Америци дочекивани овацијама. Послије Другог свјетског рата у САД се развија супкутлура везана за мотоцикле, којом се славе слобода, неконформизам, оданост бајкерској групи. Ти клубови у САД не припадају Америчкој мотоциклистичкој асоцијацији, не повинују се њиховим правилима, већ стварају сопствене групе које укључују чврст унутрашњи поредак и правила за приступ.

Процјењује се да је 44.000 таквих бајкера окупљено у 500 већих и пет пута више мањих клубова, од којих се неки шире и на друге континенте. Многи од њих су само "слободњаци", али не и криминалци. Али, бајкерски клубови, које ФБИ и америчко Министарство правде класификују као "мотоциклистичке банде", често бацају лоше свјетло на све "одметничке" бајкере.

Током шездесетих, створена је "велика четворка" бајкерских клубова - Анђели пакла, Одметници, Бандидоси и Пагани, са мањим клубовима као њиховим "марионетама". Сви су на ивици криминала или се њиме отворено баве, иако се чланови често бране да се због неких "лоших момака" међу њима сви трпају у исти кош.

Од 1966. године Бандидоси су међу највећим америчким мотоциклистичким клубовима, са неколико хиљада чланова и "подружницама" широм САД. Према владиним подацима, они су и једна од најопаснијих бајкерских група. Баве се продајом дроге, људи и оружја, а доминацију потврђују насиљем.

Бандидоси стоје раме уз раме са Крвима, Крипсима и Аријевским братством, познатим по "невјероватно великом криминалу у урбаним областима, предграђима и селима", како наводи Секретаријат за јавну безбједност. Своје намјере прикривају "доброчинствима".

Обрачуни међу бајкерима у САД неријетко су крвави, али се не памти такав као у Вејку, гдје је све почело због обиљежја на бајкерским јакнама. Регионални Косакси, сљедбеници Анђела пакла, хтјели су да своје јакне, без одобрења главних момака Бандидоса, нашије апликацију "ботом рокера", доњег дијела столице за љуљање, као симбола Тексаса. Бандидоси су им то оспорили... Познаваоци "братстава" кажу да некима та свађа може дјеловати као невјероватан разлог за крвави обрачун, али за бајкере је то питање "живота и смрти".