latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:36 | Аутор: Агенције

Вечерас додјела "Златне палме"

У Кану ће вечерас додјелом "Златне палме" за најбољи филм бити завршен 68. Међународни филмски фестивал.

 Престижни фестивал, који је почео 13. маја, затвориће документарни филм о клими "Ватра и лед" француског редитеља и оскаровца Лика Жакеа.

За престижну награду такмичи се 19 филмских остварења, међу којима су филмови Паола Сорентина, Гаса ван Санта и Ђи Жангкеа.

Жири 68. Међународног филмског фестивала у Кану почео је расправу о добитнику "Златне палме" која ће бити додијељена вечерас за најбољи филм.

Чланови жирија, на чијем челу су амерички редитељи и сценаристи Џоел и Итан Коен, налазе се на непознатој локацији, одсјечени од свијета и без мобилних телефона, и појавиће се тек вечерас уочи саме додјеле награде.

Фаворити за "Златну палму" су: "Карол" мелодрама Американца Тода Хејнса Кејт Бланчет у главној улози, "Моја мајка" Италијана Нанија Моретија и "Саулов син" мађарског дебитанта Ласла Немеша.

У конкуренцији за престижну награду су и филм грчког редитеља Јоргоса Лантимоса "Јастог", те филм "Младост" Италијана Паола Сорентина, као и акциони филм "Убица" тајванског редитеља Хуа Хсиао-хсјена.

Најчешће помињана имена за награду за најбољу мушку улогу су Британац Мајкл Кејн /82/, Американац Херви Кајтел /76/, те Винсент Линдон.

Међу фаворитима за најбољу женску улогу помињу се Аустралијанка Кејт Бланчет, Американка Руни Мара, као и Италијанка Маргерита Бај.

Жири вечерас треба да додијели седам награда - "Златну палму", "Гран при", награду за режију, награду жирија, награду за сценарио и награде за најбољег глумца и глумицу.

На овогодишњем фестивалу обиљежено је 60 година од почетка додјељивања награде "Златна палма", која вриједи 20.000 евра и израђује се од злата и посебног кристала.

"Златна палма", до самог уручења, налази се у добро чуваном сефу на непознатој локацији и у највећој тајности се предаје жирију који је доноси одлуку о добитнику.