latinica  ћирилица
24/05/2015 |  18:33 | Аутор: СРНА

Нема договора о смањењу производње нафте

Ирански министар за нафту Биџан Намдар Зангане рекао је да земље чланице ОПЕК-а не могу да се договоре о смањењу производње нафте, што би могло да повећа цијене, преносе ирански медији.
Опек (илустрација) -
Опек (илустрација)

"Мало је вјероватно да ће земаље извознице нафте, које су чланице ОПЕК-а, на сљедећем састанку у јуну донијети одлуку да смање производњу нафте, јер не могу да се договоре о овом питању", изјавио је Занганех за иранску новинску агенцију "Мер".

Он је додао да је под садашњим условима мало вјероватно да ће ОПЕК промијенити обим производње нафте и објаснио да било какво смањење обима производње захтијева консензус земаља чланица.

Прошлог мјесеца Заганех је предложио да ОПЕК на наредном састанку донесе одлуку о смањењу производње за пет одсто, да би повећао цијене, подсјећа агенција "Спутњик".

На састанку у новембру 2014. године, 12 чланица нафтног картела, на чијем челу је Саудијска Арабија као највећи произвођач, донијеле су одлуку да не смање производњу како би заштитиле цијену нафте.

То је довело до наглог пада цијена нафте, која је у јануару износила мање од 50 долара по барелу, што је први пут од маја 2009. године.

Одлука да одрже колективну производњу на максималних 30 милиона барела дневно донесена је упркос приједлозима земаља, као што су Венецуела и Иран, које су тражиле смањење производње да би се подржале цијене на тржишту које је преплављено нафтом.