latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:34 | Аутор: РТРС

Школa у бањалучком насељу Бистрица пред затварањем (ВИДЕО)

Основна школа "Свети Сава" из бањалучког приградског насеља Бистрица, од почетка 2014. године има све мање ученика. Ипак, разлог није пад наталитета већ прелазак знатног броја ученика у основну школу у другом насељу. То им је омогућило ресорно министарство, на приједлог Градске управе.
ОШ "Свети Сава" Бистрица - Фото: Глас Српске
ОШ "Свети Сава" БистрицаФото: Глас Српске


 Не чекајући да се школа у Бистрици затвори, родитељи и остали мјештани, затражили су помоћ надлежних.

 Ако родитељи из Бистрице наставе да уписују дјецу у школу на Лаушу , школе у Бистрици , централна и двије подручне, у Борковићима и Первану, могле би бити угашене, страхују родитељи дјеце која похађају наставу у свом мјесту.

"Борићемо се до задњег да се ова школа не затвори, да остане да ради до даљњег, ради будућности свију нас, првенствено наше дјеце"  кaже мајка Драгана Агић.

 Ако не буде довољно ђака, у најави је укидање предметне наставе у централној и подручној школи у Первану. Иако су петицију потписали само пунољетни, на протест су дошли и ученици.

 "Па мени је далеко кућа па не знам како би ишао, немам аутобуса од куће, не знам" , навео је ученик осмог разреда ОШ "Мирослав  Антић" Бистрица.

"Ја нећу да путујем даље јер ми је ова школа најљепша", истакла је ученица четвртог разреда Тања Агић.

 Ако се школе угасе, угасиће се и село - страхују мјештани. И док у Бистрици недостаје ученика, у школи на Лаушу, у коју прелазе дјеца - има их и превише. Преко 1.3о0 ђака.

" Они мисле да ће доле добити некакав бољи третман и да ће дјеца више научити. По мени мислим да није тако с обзиром на густину доле ђака" , каже предсједник Савјета МЗ Бистрица,  Жељко Ковачевић.

 Ипак, из Министарства просвјете и културе поручују да је реакција родитеља преурањена, да је оптимизација школа у току те да је коначна одлука - на дугом штапу. Влада Српске, на приједлог министарства одлучиваће о коначној судбини школа.