latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:06 | Аутор: РТРС

Киша у већини крајева РС, тренутно без опасности од поплава

Иако киша у РС непрестано пада, разлога за бригу од поплава, за сада, нема.

На подручју Добоја у посљедња 24 часа пало је 39 литара кише по метру квадратном али опасности од поплаве за сада нема.

Водостај ријеке Босне је минус 40 центиметара што говори да ниво воде није достигао још ни нулту тачку. Редовна одбрана од поплаве уводи се када водостај достигне 3 метра изнад нуле, а ванредна одбрана проглашава се на 4,80 метара. Тренутно нема разлога за бригу ,увјеравају у Цивилној заштити, али се стање непрестано прати.

На подручју приједорске регије киша пада слабијег интензитета, све ријеке и ријечице су у својим коритима. Ниво ријеке Саве у Козарској Дубици по задњим мјерењима износи 650 цм, што представља ниво који за сада не представља опасност од изливања из корита.

Према задњим мјерењима, водостај ријеке Сане у Приједору износи 122 цм, што је 9 цм мање у однусу на јучерашње мјерење. Уна у Костајници је у благом опадању и износи 178 цм, док је према претходном мјерењу износила 230 цм. Потоци Тавија и Бубњарица мирују.

На подручју Козарске Дубице, водостај ријеке Саве је 650 цм, рјечице Кнежица и Мљечаница су у својим коритима. Водостај Уне у Козарској Дубици износи 175 центиметара, и нема опасности од већег раста водостаја те ријеке, потврдио је шеф општинског Штаба Цивилне заштите Ђуро Трубарац и додао да бујичасте воде биљеже благи пораст, али се ни на једном мјесту нису излиле из корита, док се вода задржава на површини због обилних падавина. Према мјерењима у Метеоролошкој станици Бања Мљечаница, на подручју општине Козарска Дубица у протекла 24 часа пало је 11,5 литара кише по метру квадратном.  Водостај ријеке Уне у Новом Граду износи 152 цм, што је 52 цм ниже, у односу на јуче.

У Семберији киша од јуче непрестано пада, па се пуне корита ријека и бујичних водотока. Са растом водостаја, који је за сада испод коте увођења одбране од поплава, расте забринутост становника семберских села уз Дрину и Саву који се још нису опоравили ни од прошлогодишњих мајских поплава.

У Цивилној заштити, тврде да нема мјеста паници, прати се стање свих водостаја и ако буде потребно спроводиће се мјере заштите и одбране од поплава.

За те намјене на располагању су 28 чамаца, 50.000 врећа за пијесак и 300 људи обучено за заштиту и спасавање на води.