latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:19 | Аутор: Блиц

Никанор банатски сљедећи владика за провјеру

Сљедећи владика који би требало да се спреми за провјеру рада и управљања епархијом је банатски Никанор, сазнаје “Блиц“.
Владика банатски Никанор (Фото: pecat.co.rs) -
Владика банатски Никанор (Фото: pecat.co.rs)

У Патријаршији патријарху и Синоду већ годинама стижу писма оптужби на рачун владике банатског Никанора. Писма стижу и од свештенства и од народа. Извор “Блица“ наводи да је он сљедећи владика којим ће се бавити синодска комисија након овог засједања Сабора.

Владику банатског Никанора свештенство и народ оптужују за бахато, нехришћанско понашање.

У готово свим дописима наводи се да владика током литургије умјесто богослужења у ствари виче и вријеђа како свештенике тако и вјерни народ. Метод његовог рада је до сада био и да из кризних епархија попут Милешевске, чији је владика Филарет смијењен прије два дана, доводи свештенике. Гомилањем свештеника он их држи у сталном страху.

- Уситњава парохије, тако свештеницима остаје свега неколико кућа. То практично значи да људи са дјецом не могу ни за основни живот да зараде. Дио њих ради још неки посао. То није проблем радити и заради за живот, али јесте повод због ког владика тако ради. Држи све у страху, епархија је у распаду - каже један од свештеника Епархије банатске.

Посљедња оптужба која је стигла на рачун владике, по сазнањима “Блица“, јесте то да је мимо мишљења стручњака и надлежних институција спровео промјене у Саборној цркви у Вршцу и тиме је потпуно девастирао. Овом владици на терет се ставља и сумњиво управљање епархијским новцем.

Владика банатски Никанор често је један од најгласнијих епископа на Сабору. И током овог засједања он је био потписник петиције да се не смјењују владике канадски и милешевски Георгије и Филарет. Циљ ове петиције је заправо не толико заштита владика, већ смјена овог састава Синода који по благослову патријарха Иринеја контролише рад епископа. Никанор, као и дио владика од 21 потписника ставили су своје име на петицију у страху од даљег ангажмана Синода.