latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Младић с Косова предводио напад бомбаша самоубица у Ираку

Најмање пет бивших ученика једне престижне школе у Лондону, међу којима је и један младић албанског поријекла са Косова, погинуло је у борбама на страни џихадиста у Сирији и Ираку.
"Холанд парк", престижна школа у Лондону (Фото: archdaily.com) -
"Холанд парк", престижна школа у Лондону (Фото: archdaily.com)

Један од погинулих Британаца, бивших ученика школе "Холанд парк", предводио је напад бомбаша самоубица у аутомобилима са експлозивом, који је омогућио екстремистима Исламске државе да заузму кључно упориште у Ираку, град Рамади, пише "Сандеј тајмс".

Фатљум Шлаку (20) из Ледбрук Грова, западни Лондон, један је од шест "мученика" умијешаних у нападе на владине зграде у ирачком граду Рамадију. Његов брат Фљамур (23) погинуо је у Ираку у марту.

Њихови сусједи наводе да су двојица браће, који су албанског поријекла са Косова, постали радикализовани и отишли у Сирију 2013, рекавши својим родитељима да путују како би се бавили хуманитарним радом, извјештава "Дејли мејл".

Сви су похађали школу "Холанд парк" названу "социјалистички Итон", само неколико улица од Палате Кенсингтон, гдје Дејвид Камерон разматра да пошаље своју најстарију кћерку.

Нелсон Мандела, Бил Гејтс, Тони Блер и Џон Мејџор су посјетили ову школу, у чије је реновирање уложено 80 милиона фунти 2012. године.

Извори из редова џихадиста наводе да је младиће регрутовала најприје група Џабат ал-Нусра, сарадник Ал Каиде у региону, прије него што су прешли на страну ИС.

Још један бивши ученик "Холанд парка" наставља да се бори на првој линији фронта са џихадистима ИС, док је други у затвору због финансирања џихада.

Британски безбједносни званичници вјерују да је око 50 људи из Британије погинуло борећи се на страни џихадиста у Ираку и Сирији.