latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија изручује капетана Драгана 15. јула

Оптуженик за ратне злочине у Хрватској Драган Васиљковић, познат као Капетан Драган, требало би да буде изручен Хрватској 15. јула, пошто је Аустралија од званичног Загреба добила доказе да ће суђење њеном држављанину "бити поштено и непристрасно", пишу "Новости".
Капетан Драган Васиљковић - Фото: Бета
Капетан Драган ВасиљковићФото: Бета

У ексклузивном разговору за тај лист, Васиљковић из аустралијског притвора у коме се налази већ девет година, каже да нема повјерење у хрватску државу која га је, како каже, недужног оптужила за ратне злочине.

"Припремајући своју одбрану пред хрватским судом, ангажовао сам двоје адвоката из Хрватске, али су ми они ових дана изненада отказали пуномоћје. Један бранилац је добио озбиљне пријетње да ће му породица страдати због мене. Адвокати су уплашени, напустили су ме и сада нема ко у Хрватској да ме брани", рекао је Васиљковић за "Новости".

Уз тврдњу да ће га у Хрватској убити, Васиљковић је преко пријатеља, који су га ових дана посјетили у сиднејском затвору, информацију о томе да нема ко да га брани послао Амбасади Србије у Канбери, пренијеле су "Новости".

Лист пише да ће Аустралија капетану Драгану као аустралијском држављанинину да плати одбрану пред хрватским судом. Новац за то је издвојен и биће плаћен адвокатима из Хрватске по обављеном послу.

Ријеч је о примамљивој суми и заради. По адвокатском цјеновнику, само улазак у судницу на прво рочиште адвокати у Загребу наплаћују по 800 евра, пишу "Новости".

Аустралијска влада је у новембру 2012. донијела одлуку да ће капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и покушаја одбране да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднесен 2005.године.

Васиљковић је 2013. пролонгирао изручење Хрватској пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних погрешака које су супротне Женевској конвенцији. Ту одлуку је, међутим, поништио савезни суд.