latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:59 | Аутор: Б92

Москва извлачи Младића из Хага на лијечење?

Русија предузима тајну акцију како би, бар привремено извукла генерала Ратка Младића из схевенингенског затвора и довела га на лијечење у Москву.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Ово је објавио хрватски "Јутарњи лист" преносећи писање московског дневника "Истина".

Наиме, недавно су у посјету Ратку Младићу у Хагу били академкиња из Руске академије науке и познати просрпски лобиста Јелена Гускова и заступник у руској Думи Павел Дорохин, који предводи руски Комитет за заштиту генерала Младића.

Они су, како пишу московски медији, с вођством Хашког суда договорили да средином јуна у Холандију допутује група руских љекара који би прегледали Ратка Младића и припремили да се, најкасније у августу допреми у Москву на лијечење.

Наиме, у августу запослени у Хашком суду иду на колективни годишњи одмор.

Иначе, руски медији пишу како је Ратко Младић тешко болестан, наводно се, као и код Горана Хаџића и Војислава Шешеља, ради о раку у терминалној фази.

Суђење Ратку Младићу већ је више пута прекидано због његова лошег здравственог стања.

Како је казао Павел Дорохин, Младић би на лијечењу у Москви боравио најмање један мјесец, а Русија би, како се чини, гарантовала за његов транспорт и за каснији повратак у хашки притвор.

Ово није први такав покушај да се Младић извуче на лијечење у Москву, а Русија чак о томе води преговоре с представницима НАТО-а.

Саговорник недјељника “Истина“ каже како су то практично једини преговори Русије и НАТО савеза откад су због украјинске кризе односи Москве и Запада пали на најнижи, готово хладноратовски ниво.

Дорохин је казао како “операција пребацивања Младића у Москву није само здравственог карактера, него и врло деликатно политичко питање“.

Привремено лијечење

Како је казао Павел Дорохин, у акцију довођења Младића на опоравак у Москву укључио се и руски предсједник Владимир Путин, али “и неки други страни државници“.

Дорохин је испричао како је разговарао с неколико званичника Хашког суда, који нису несклони да Младић отпутује на лијечење у Москву, али одлука ће зависити и о љекарског прегледа у јулу.

Иначе, Хашки суд је већ на “привремено лијечење“ пустио Горана Хаџића и Војислава Шешеља.

Ипак, због прекршених услова привременог пуштања на слободу Тужилаштво је затражило Шешељев његов хитан повратак у Хаг.