latinica  ћирилица
25/05/2015 |  09:01 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија воли Републику Српску и не жели разградњу БиХ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је нормално да Србија воли Републику Српску, али да поштује и БиХ и не жели њену разградњу.
Премијер Србије Александар Вучић - Фото: Screenshot
Премијер Србије Александар ВучићФото: Screenshot

"Имамо обавезу у складу са Дејтонским споразумом, припадамо истом народу, нормално је да волимо Републику Српску, али поштујемо БиХ, не желимо њену разградњу и желимо дијалог са Бошњацима", рекао је Вучић.

Премијер Србије је за Б92 истакао да жели дијалог са Бошњацима, јер жели да Сјеница, Дуга Пољана, Нови Пазар и Тутин остану дио Србије.

Премијер Србије рекао је да ће о евентуалној посјети Сребреници коначну одлуку донијети када се види како ће то бити организовано.

"О томе ћемо да разговарамо и да видимо шта је то што може да буде релаксација /односа/, да видимо шта је то што није сликање, хипокризија", навео је Вучић.

Он је истакао да Београд зна шта се десило у Сребреници и да ће "то осудити на прави начин" и подсјетио да је Србија похапсила оне који су учествовали у извршењу злочина.

О ПЛАТФОРМИ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ ПОСЛИЈЕ ПОВРАТКА ИЗ АМЕРИКЕ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће о платформи предсједника Србије о Косову и Метохији бити разговарано након његове посјете САД и да ће, уколико буде постојала могућност да се нешто реалистички примјени, са тим изаћи у јавност.

"Желимо да размотримо платформу заједнички, да видимо шта ћемо са тим да радимо. У потпуности разумијем предсједникову намјеру. Морамо да пронађемо не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што је најбоље за Србију", рекао је Вучић.

Он каже да је реаговање западних политичара када је ријеч о платформи било изразито негативно и да је то једна од ствари о којој ће морати да разговара са предсједником Србије Томиславом Николићем.

"Не зато што морамо да се додворавамо било коме. Ми водимо политику суверене и независне земље. Нико овде није дошао да дијели пацке у Србији. Србија је поштована свуда у свијету зато што је постала поуздан партнер, испуњава своје обавезе, али и зато што зна своја права и како да их заштити", рекао је Вучић.

Премијер Србије истакао је да нема сукоба са Николићем по питању платформе и напоменуо да Влада води спољну и унутрашњу политику, али да о важним питањима постоји сагласност.

Вучић је оцијенио да Србија мора да има боље односе са САД, јер је та држава важна на европском путу и за очување мира у региону.

Он је навео да је највећа препрека бољим односима Србије и САД случај "браће Битићи", америчких држављана који су убијени прије 17 година.

Вучић очекује добар и тежак разговор са њемачком канцеларком Ангелом Меркел током њене посјете Србији.

Поводом предстојеће посјете Албанији, Вучић је рекао да су Албанија и албански народ у економској и политичкој експанзији и да Србија мора да води рачуна о томе да има веома добре односе, те да настоји да у тој земљи има што већи број инвеститора, као и трговински суфицит.

Када је ријеч о унутрашњим политичким питањима, Вучић је рекао да не би у потпуности искључио могућност ванредних парламетнарних избора, али да мисли да у овом тренутку они нису реални, јер у друштву постоји подршка за реформски курс Владе.

Вучић је рекао да ће бити промјена у Влади, али и да ће се на реконструкцију одлучити када буде био добар тренутак за то и када то не би ни на који начин нарушило стабилност система.

СРБИЈА НЕЋЕ ПРОМИЈЕНИТИ ОДНОС ПРЕМА РУСИЈИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија неће промијенити однос према Русији и неће јој увести санкције.

Вучић је истакао да су САД важне на европском путу којем Србија стреми као "најбољем типу друштва", напомињући да је неопходно сачувати мир у региону.

Вучић је рекао да подршка грађана Србије Европској унији пада.

"Никад није забиљежено да је негативнији однос према ЕУ, то показује зашто расту десне странке", оцијенио је Вучић и додао да би евентуална промјена политике СНС-а драматично угрозила усмјерење ка ЕУ.

Вучић је рекао и да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре.