latinica  ћирилица
25/05/2015 |  09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ехуд Олмерт осуђен на 8 мјесеци затвора

Бивши израелски премијер Ехуд Олмерт осуђен је данас у јерусалимском окружном суду на 8 мјесеци затвора, што је незаконито примао новац од једног присталице из САД.

То је завршница драматичног пада човјека који је до прије неколико година предводио Израел и од кога се очекивало допринесе историјском мировном споразуму са Палестинцима.

Олмерт је у марту проглашен кривим, а прошле године је осуђен на шест година затвора за одвојени случај примања мита, тако да се његова политичка каријера може сматрати завршеном. Олмертов адвокат Ејал Розовски је рекао да је правни тим " врло разочаран" пресудом и да ће се жалити израелском Врховном суду, пренио је Асошијетед прес.

Тужилац је тражио да Олмерт буде кажњен на најмање једну годину затвора уз новчану казну за аферу "коверата с кешом". Адвокат окривљеног захтијевао је да се узме у обзир да је био у јавној служби и да буде осуђен условно.

Олмерт је био приморан да да оставку почетком 2009. године због оптужби за корупцију. Његовим одласком отворен је пут за избор садашњег премијара Бењамина Нетанијахуа, лидера конзервативног Ликуда. Мировни напори који су услиједили нису уродили плодом.
Године 2012. Олмерт (69) је ослобођен низа оптужби, укључујући да је примао коверте с новцем од америчког бизнисмена Мориса Талнског, када је био градоначелник и министар. Утврђено је да је Олмерт примио око 600.000 долара од Таланског док је био градоначелник Јерусалима и још новца у кешу док је био премијер, али суд није нашао довољно доказа да је новац коришћен у незаконите приватне сврхе или нелегално финансирање кампање.