latinica  ћирилица
25/05/2015 |  10:15 | Аутор: СРНА

Данас "Дан младости"

Данас је 25. мај, дан који се некада широм бивше Југославије славио као "Дан младости" и рођендан доживотног југословенског предсједника Јосипа Броза Тита.
Поштовалац Јосипа Броза Тита - Фото: ТАНЈУГ
Поштовалац Јосипа Броза ТитаФото: ТАНЈУГ

Очекује се да ће Титов гроб у "Кући цвијећа" у Београду традиционално и ове године, 35 година након његове смрти, посјетити његови поштоваоци из региона.

Иако је Тито званично био рођен 7. маја, 25. мај је обиљежаван као његов рођендан.

Централна манифестација, такозвани слет, била је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, а у њој су учествовали пионири, омладинци и припадници свих родова војске.

Титу је том приликом уручивана "штафета младости", која је полазила сваки пут из другог мјеста и из друге републике и пролазила кроз градове свих бивших република, а Титу су је, уз пригодан говор, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године, а послије Титове смрти, штафету су примали предсједници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Прву штафету Титу је предао Мика Трипало, тадашњи предсједник Централног комитета Народне омладине Југославије.

Седам година послије Титове смрти, на завршној прослави "Дана младости", Рејмонда Броћај из Гњилана штафету је уручила Хаиму Реџепију, тадашњем предсједнику Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Тито је на челу СФРЈ био пуних 35 година.