latinica  ћирилица
25/05/2015 |  10:19 | Аутор: СРНА

Малезија: Пронађено 139 гробница са тијелима миграната

Власти Малезије пронашле су 139 гробница и трагове мучења у више од 20 логора које су криминалци користили за кријумчарење људи, саопштила је данас полиција ове земље.
Масовна гробница у Малезији - Фото: Beta/AP
Масовна гробница у МалезијиФото: Beta/AP

Густе џунгле на југу Тајланда и сјеверу Малезије су важна рута за кријумчаре који пребацују мигранте у југоисточну Азију чамцима из Мјанмара и Бангладеша.

Углавном је ријеч о Рохингја муслиманима, који кажу да бјеже од прогона у Мјанмару.

"То је веома тужна сцена. За нас је још озбиљније то што смо пронашли 139 гробница", изјавио је на конференцији за новинаре малезијски генерални полицијски инспектор Калид Абу Бакар.

Он је додао да малезијска полиција блиско сарађује са колегама из Тајланда и да ће одговорни бити пронађени.

"Шокирала нас је окрутност", рекао је Калид и описао услове у 28 напуштених логора, удаљених око 500 метара од границе са Тајландом, гђе су гробнице пронађене у операцији која је почела 11. маја.

Раније је било објављено да је пронађено 30 великих гробница.

Почетком маја, слични плитки гробови пронађени су и са тајландске стране границе, што је изазвало регионалну кризу. Послије акције против кријумчара у логорима у Тајланду, криминалци су напустили хиљаде миграната у чамцима у Бенгалском заливу и Андаманском мору.

У посљедњих неколико година криминалци су задржавали мигранте у логорима док за њих не буде плаћена откупнина у износу од 1.200 до 1.800 долара по особи. То представља право богатство за мигранте, који преживљавају са долар или два дневно.