latinica  ћирилица
25/05/2015 |  10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Позлаћени споменик предсједника Туркменистана

У Туркменистану је данас откривен први споменик у част предсједника Гурбангулија Бердимухамедова - позлаћена, шест метара висока статуа лидера на коњу који се пропиње на бијелој литици.
Позлаћени споменик предсједника Туркменистана - Фото: AP
Позлаћени споменик предсједника ТуркменистанаФото: AP

Бердимухамедов, 57-годишњи зубар, који је званично добио титулу "аркадага" - патрона, није присуствовао церемонији откривања споменика.

Бердимухамедов је истовремено и премијер и начелник генералштаба ове већински муслиманске, централноазијске земље која има четврту највећу залиху природног гаса на свијету.

Критичари сматрају да је његова администрација једна од најрепресивнијих на свијету, а Европа, у покушају да заобиђе Русију, на Туркменистан гледа као на алтернативну руту за снабдијевање природним гасом, пише Ројтерс.

Скупштина је једногласно усвојила приједлог да се подигне статуа предсједника, заједно са џамијом названом њему у част и огромним портретима који ничу свуда по земљи.

Бердимухамедов, који је већ ушао и у пјесме као лав у људском обличју, насљедник је живописног Сапармурата Нијазова и на власт је дошао 2006.

Бердимухамедов споменик одраз је његове љубави према локалним акалтеке коњима познатим по љепоти и снази.
У априлу 2013. локална телевизијска станица приказала је Бердимухамедова како побјеђује у коњичкој трци да би се неколико дана касније на интернету појавио снимак на коме се види предсједник како, прешавши циљ, наглавачке пада на земљу.