latinica  ћирилица
25/05/2015 |  11:09 | Аутор: СРНА

Абади: Враћање Рамадија у наредних неколико дана

Ирачки премијер Хајдер ал Абади рекао је да би ирачка војска у наредних неколико дана могла да поново преузме контролу над градом Рамадијем, који су заузели исламисти.
Напад ИД на Рамади (photo: Twitter) -
Напад ИД на Рамади (photo: Twitter)

Он је у изјави Би-Би-Сију рекао да је потребна већа подршка партнера из међународне коалиције.

Коментаришући оцјену америчког министра одбране Ештона Картера да ирачке снаге нису имале вољу да се боре и одбране Рамади, главни град ирачке провинције Анбар, који је пао у руке "Исламске државе" прије седам дана, Абади је рекао да је изненађен тим ставом.

"Картер је до сада подржавао Ирак и увјерен сам да је добио погрешне информације", рекао је он.

Абади је додао да су његове снаге биле затечене такозваном шок-тактиком "Исламске државе".

"Они имају вољу да се боре, али када сте суочени са офанзивом исламиста са свих страна, који користе оклопна возила пуна експлозива, чији је ефекат сличан мањој нуклеарној бомби, то веома лоше утиче на наше снаге", рекао је он.

ИРАН: АМЕРИКАНЦИ НЕОДЛУЧНИ ДА ЗАУСТАВЕ ИСЛАМИСТЕ

Шеф елитне јединице иранске Револуционарне гарде оптужио је САД да немају "вољу" да зауставе "Исламску државу" након пада ирачког града Рамадија, пише ирански лист "Јаван".

"САД нису учиниле апсолутно ништа да зауставе напредовање екстремиста на Рамади", рекао је генерал Касем Солејмани, вођа јединице Кудс, након што је амерички министар одбране Ештон Картер оптужио ирачке снаге да нису имале вољу да се боре против исламиста.

Он је поставио питање да ли то значи да су они саучесници, додајући да Вашингтон није показао спремност ни вољу да се бори против "Исламске државе".

Солејмани је рекао да су Иран и његови савезници једине снаге које могу да се се носе са "Исламском државом".

"Данас нико није у сукобу са 'Исламском државом' осим Ирана и неких земаља које подржавају Техеран", рекао је Солејмани, преноси АП.

Амерички званичници, укључујући Картера, рекли су да су ирачке снаге побјегле пред исламистима у Рамадију оставивши без борбе оружје, технику и опрему.