latinica  ћирилица
25/05/2015 |  11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Голубац: Чисте улице од блата, извлаче воду из подрума

У општини Голубац, гдје је на снази ванредна ситуација и данас се чисте улице од блата, а вода се извлачи из подрума стамбених објеката.
Голубац након повлачења воде - Фото: B92
Голубац након повлачења водеФото: B92

Снабдијевање грађана, иако је највећа продавница такође поплаваљена, је по оцјени надлежних "колико толико" нормалиозовано а саобраћјница кроз то мјесто, уз обалу Дунава је проходна.

Начелник општине управе Владица Буљубаша је рекао да је локални штаб за ванредне ситуације у сталном засједању и да помаже грађанима колико може.

"Вода се повукла, а сада се ради на чишћењу улица од блата и муља као и извлачењу вода из подрума ". рекао је Буљубаша.
Он је навео и да основна школа вјероватно само данас неће радити додавши да такође не ради ни вртић који је претрпио веће штете од обилних падавина

Невријеме у Србији

Буљубаша је додао да је ванредна ситуација уведена јуче, а да су се данас грађани придружили надлежним службама и чисте улице од блата.

Према његовим ријечима, формиране су и Комисије за процјену штете које су на терену док општина помаже гарђанима колико може.
На подруцју Голупца јуче поподне пала је велика количина града и кише који је разбијао прозоре на кућама и излоге, а улице су поплављене.

Због обилних падавина подручје тог мјеста било је под водом која је нанијела велике количине блата, муља, грања... а отицање је спречавао насип који то мјесто брани од изливања Дунава.

Надлежне службе као и припадници Сектора за ванредне ситуације и уз помоћ пумпи реаговали су одмах по престануку падавина, а штаб за ванредне ситруације је у сталном засједању.

Невријеме у Ћићевцу и Новом Саду

У невремену које је након само десет дана, поново захватило општину Ћићевац, према информацијама из Штаба за ванредне ситуације у овој општини, највеће штете претрпјело је пољопривредно земљиште у насељеним местима Лучина, Ћићевац и Појате.

Киша и град величине трешње, који су падали десетак минута, према првим процјенама највећу штету причинили су виноградима и стрним житима, јечму и пшеници.

Након обилних падавина које су у Новом Саду трајале готово цијелу ноћ, велики дио града још је под водом, а најугроженија су приградска насеља.
"Под конторолом су главне саобраћајнице у граду и на њима нема воде, у Ветернику и Футогу атмосферска канализација није могла да прими ту количину воде и екипе су на терену", кажу у ЈКП "Водовод и канализација".

Проблеме са великом количином воде тренутно имају станари насеља Клиса, гдје је неколико улица још поплављено. Грађани су сами почели да испумпавају воду из дворишта у овом насељу, пише "Блиц".

Тренутно нема информација да ли је неко због велике количине падавина повријеђен.

Пола новосадских улица је због јаке кише која је синоћ сатима падала било поплављено водом. Нису били поштеђени ни подруми појединих зграда, а у неколико зграда је превентивно искључена струје.

У саопштењу се наводи и да ће у Београду у понедјељак бити претежно облачно, повремено са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, а да се интензивније падавине очекују у јутарњим сатима.

Уличне бујице у Новом Саду

Вјетар ће бити слаб и умјерен, јужни и југозападни, најнижа температура 14, а највиша дневна 20 степени.

Када је ријеч о времену за наредних седам дана, из РХМЗ-а наводе да се у уторак и сриједу очекује промјенљиво облачно, мјестимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

У сриједу ће бити и вјетровито, а у четвртак суво са дужим сунчаним периодима. Температура ће бити испод просјечних вриједности.

Од петка ће бити претежно сунчано са рјеђом појавом пљускова са грмљавином у планинским предјелима, а температура у постепеном порасту.