latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:51 | Аутор: СРНА

Матарела-Николић: Подршка отварању преговарачких поглавља

Италија подржава став да што прије треба отворити поглавља о приступању Србије ЕУ да би се одржала стабилност Балкана, изјавио је данас италијански предсједник Серђо Матарела.
Састанак Николића и Матареле - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Николића и МатарелеФото: ТАНЈУГ

Матарела је, након сусрета са предсједником Србије Томиславом Николићем, рекао у Београду да су се на састанку сагласили да имају идентичне ставове о билатералној сарадњи.

"Још једном подвлачим да ћемо Србију подржати на путу ка евроинтеграцијама", рекао је Матарела.

Када је ријеч о односима двије земље, евидентно је, каже Матарела, да постоји широка сарадња између Србије и Италије.

Николић је истакао да је Италија међу три највећа инвеститора у Србији и да је прошле године робна размјена двије земље износила четири милијарде евра.

Он је подсјетио да су међу најзначајнијим италијанским инвестицијама у Србији "Фијат", "Бенетон" и "Калцедонија".

"Уколико наставимо да и даље развијамо сарадњу две земље, као и до сада, могућ је и заједнички наступ на трећим тржиштима", рекао је Николић.

Николић је дочекао Матарелу испред Палате Србија са почасном гардом, а потом су интониране химне двије земље.

Матарела се састао и са премијером Србије Александром Вучићем.

Састанак Вучића и Матареле (фото: Танјуг)

Матарела: Важно да Србија што пре постане чланица ЕУ

Предсједник Италије Серђо Матарела рекао је током сусрета са Вучићем да Италија веома цијени реформе које спроводи влада, као и да је веома важно да Србија што прије постане чланица ЕУ, јер је то значајно не само за Србију, већ и за Европу и Западни Балкан.

Вучић, који је са Матарелом разговарао о билатералној сарадњи и процесу евроинтеграција, захвалио се на подршци коју Италија пружа Србији на европском путу.

Премијер Србије је нагласио да Србија Италију доживљава као изразито пријатељску земљу. Вучић је истакао да је трговинска размјена са Италијом најразвијенија, као и да су италијански инвеститори најприсутнији на српском тржишту.

Он је Матарелу обавијестио о економским реформама које Србија спроводи, као и о степену реформи у процесу евроинтеграција, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Матарела је рекао да је сарадња двију земаља на високом нивоу, да је трговинска размјена такође веома добра, али да ће Италија наставити да стимулише своје привреднике да још више улажу у Србији. Италијански предсједник је нагласио и да је Србија прва земља кандидат коју он у свом мандату посјећује.