latinica  ћирилица
25/05/2015 |  13:25 | Аутор: СРНА

Ненад Стевандић напустио СДС (ВИДЕО)

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и члан Главног одбора СДС-а Ненад Стевандић поднио је данас оставку на све функције и чланство у СДС-у.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

"СДС је напустила своју идеју и не води политику због којих је добила толики број гласова", рекао је Стевандић на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да је политика СДС-а "погубна за Републику Српску", али да ће се показати погубном и за саму странку.

Стевандић је додао да је странка ушла у процес преноса надлежности са Српске на ниво БиХ као из времена када је то урађено са војском, пореском управом и слично.

"Добро знам да се припрема доста сетова закона који нису добри по Републику Српску, а да ћемо их ми дочекати у непријатној сфери међусобне неслоге, па да кажем и напете ситуације у Републици Српској, на ивици сукоба. Не желим да ме народ казни зато што нисам на вријеме на то упозорио", истакао је Стевандић.

Према његовим ријечима, СДС више нема органе који доносе одлуке, него све рјешава предсједник странке са неколико људи, док се у странци врши огроман притисак на чланове, који су одбили да се изјасне против њега.

"Неколико фотеља у БиХ које су заиста добро плаћене и које смо добили сарадњом са СДА и Бакиром Изетбеговићем нису вриједне урушавања Републике Српске", рекао је Стевандић.

Он каже да се на оставку у странци није одлучио ни сретан, нити из бијеса, нити зато што не зна шта да ради, нити што се са неким посвађао, већ тешка срца, истичући да остаје на позицији политике која је стварала и бранила Српску.

Стевандић је навео да ће бити опозициони посланик, да не прелази ни у једну политичку партију, те да ће дјеловати у складу са властитим увјерењима.

"Ово није само моја одлука, ово је нека врста консензуса свих мојих пријатеља да повучем овакав потез", истакао је Стевандић.

Он је додао да има велики број истомишљеника међу посланицима у Народној скупштини Српске, али да му не пада на памет да формира неке групе.

"Свако ко буде срушио ову владу и ако ова влада изгуби легитимитет, односно ако неко скупи 41 посланички глас, ја ћу радо бити 42. који ће са њим разговарати. На основу онога што он понуди, ја ћу одлучити шта да подржим. Не бих подржао скупштинску већину која ће бити за пренос надлежности и некоме алиби за лошу политику у Сарајеву", рекао је Стевандић.

Он каже да је о оставци обавијестио органе странке, те да остаје на функцији потпредсједника Народне скупштине као опозициони посланик и то "много већи него што је то /предсједник СДС/ Младен Босић".

Стевандић је прошле седмице замрзнуо своје чланство у СДС-у, а данас је и званично саопштио своју одлуку о напуштању ове странке.