latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Словачка, Бугарска, Мађарска и Румунија граде гасовод

Словачка, Бугарска, Мађарска и Румунија потписале су током самита Источног партнерства у Риги, декларацију о изградњи новог гасовода Истринг, објављено је на сајту оператера гаснотранспортног система (ГТС) Словачке Јустрим.

Капацитет гасовода, чије је покретање планирано у 2018. години, требало би да буде од 20 до 40 милијарди кубних метара гаса годишње. Нови гасовод би ишао од словачко-украјинске границе, преко Мађарске, Румуније и Бугарске до границе Турске са Бугарском или Грчком, објавиле су раније Риа новости.

"Компанија Јустрим поздравља потписивање декларације о подршци заједничким напорима четири кључне земље да диверсификују изворе и маршруте испорука природног гаса. Документ који су у Риги потписали министри иностраних послова Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке прокламује неопходност обезбјеђења стабилних и сигурних испорука гаса у централно и источној Европи", наводи се у саопштењу које преноси руски сајт Noi.md.ru.

Једна од предности тог пројекта је то што може да користи постојећу инфраструктуру Јустрима, која је потпуно обновљена послије кризе 2009. године.

Могући извори гаса били би Азербејџан, Туркменистан, Ирак, Кипар и Русија. Дужина цјевовода ће, зависно од пројекта, бити од 744 до 1.015 километра. Процјењена вриједност инвестиције за прву фазу пројекта је 1,3 милијарде евра.