latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Лауреат Кана: "Звиздан" - љубавна прича Хрвата и Српкиње

Филм "Звиздан" режисера и сценаристе Далибора Матанића добио је Награду жирија секције "Извјестан поглед" у оквиру 68. Међународног филмског фестивала у Кану, саопштено је данас из СЕЕ Филма.

Награду је синоћ у Кану Матанићу и дијелу екипе ове хрватско-словеначко-српске копродукције уручила предсједница жирија,  глумица Изабела Роселини.

Српски копродуцент филма је Ненад Дукић (СЕЕ Филм), извршни продуцент је Мирослав Могоровић, а у филму игра Мира Бањац. Финансирао га је Филмски центар Србије.

Преко три љубавне приче о забрањеној или из различитих разлога оптерећеној љубави двоје младих људи, филм за тему има хрватско-српске историјски и актуелно заоштрене међунационалне односе.

Двоје младих играју хрватски глумци-дебитанти Горан Марковић и Тихана Лазовић, а једну од улога, Горанову баку, игра Мира Бањац.

По објављивању одлука жирија Дукић је рекао да је филм на посебан начин катарзичан, да ослобађа позитивна осјећања и позитивну енергију будући да у сукобу различитих емоција, побјеђују љубав и толеранција, а не мржња.

"У том смислу, филм је сјајна порука, ако хоћете и лекција ултра националистима на обје стране, и српској и хрватској. Као што у Кану рече један колега, овај филм би требало приказивати у школама и у Хрватској и у Србији", рекао је он.

Глумица Мира Бањац, која је присуствовала свјетској премијери филма у Кану, по објављивању награда је рекла да није била превише изненађена тиме што је филм добио награду јер је одличан.

"Филм носе двоје младих глумаца који су изванредни и сретна сам што сам могла да допринесем заједничком успјеху филма", заључила је она.