latinica  ћирилица
25/05/2015 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин потписао указ о "руском" сегменту интернета

Руски предсједник Владимир Путин потписао је указ о “неким питањима безбједности информација Руске Федерације“ што омогућава стварање сигурног националног сегмента интернета за комуникацију органа државне власти.

Према овом документу, потписаном прошле недјеље, овај сегмент интернета који је у надлежности Федералне службе заштите мора да буде претворен у руски државни сегмент интернета, пренијела је агенција Интерфакс.

Рад кроз државни сегмент интернета биће обавезан за предсједничку администрацију, Владу Руске Федерације, Истражни комитет РФ, извршну власт РФ и извршних органа власти субјеката РФ, а рок за њихово прикључивање на државни сегмент интернета је 31. децембар 2017. године.

У указу је препоручено Савјету федерације, Државној думи, судству и тужилаштву да такође користе овај заштићени систем шифроване интернет комуникације, а сви који буду у систему мораће преко њега да уносе податке у “велики“ интернет.

Коначни документ који је Путин потписао разликује се од оригиналне верзије у којој је предложено да би руска влада могла да омогући приступ систему привредним и другим организацијама на бази јавно-приватног партнерства.

Неименовани извор за који се наводи да је бивши службеник руског Министарства телекомуникација, оцијенио је да овај систем није требало повезивати са “великим“ интернетом, који је отворена мрежа, него да је требало да буде изван њега, пренио је специјализовани руски портал “Цо Нјуз“.

Руски став да “свака држава има суверено право да регулише национални сегмент интернета“ који је Москва изнијела 2012. године на засједању Међународне уније за телекомуникације под окриљем УН на којем су учествовале 193 земље, није наишао на одобравање ЕУ.

Како је тада пренео Дојче веле “ЕУ сматра да нема оправдања за такве предлоге и забринута је због потенцијално негативног утицаја на иновације и трошкове, како за оператере, тако и за крајње кориснике“.

Према ријечима тадашње европске комесарке Нели Крос, која је била надлежна за телекомуникације, интернет је “непроцењиво глобално средство за све, које треба да остане отворено и глобално“.

По дефиницији национални интернет сегмент је мрежа комуникације или њени дијелови смјештени на територији одређене државе, који се користе за обављање интернет саобраћаја или да обезбједе приступ интернету.