latinica  ћирилица
25/05/2015 |  15:48 | Аутор: СРНА

Бањалука добија сертификат о повољном пословном окружењу

Граду Бањалуци сутра ће у Неуму свечано бити уручен међународни сертификат о повољном пословном окружењу.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Град Бањалука испунио је услове за сертификацију града са повољним пословним окружењем према захтјевима БФЦ СЕЕ стандарда, и остварио укупну оцјену у износу од 92,5 одсто, речено је Срни у Градској управи.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да су активности Градске управе посљедњих година снажно усмјераване у правцу стварања повољног привредног амбијента за развој привреде, изградњу нових привредних капацитета и отварања нових радних мјеста.

"Резултат тих активности је добијање БФЦ сертификата, као потврде да је град Бањалука испунио услове за сертификацију града са повољним пословним окружењем, што је потврђено и верификационим извјештајем о испуњености свих критеријума", рекао је Гаврановић.

Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и БиХ.

Сертификација градова и општина подразумијева испуњавање, веома захтјевних, 12 критеријума и више од 80 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.

Испуњавање ових захтјева је још један од изазова са којима се јединице локалне самоуправе сусрећу на пољу унапређења рада и повећања конкурентности.

Међународни сертификат о повољном пословном окружењу БФЦ СЕЕ представницима града Бањалука сутра ће бити уручен у Неуму на Трећем регионалном конгресу "Позиционирање југоисточне Европе као повољне инвестиционе дестинације".