latinica  ћирилица
25/05/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

Удовички: Ове године у државној управи 9.000 отказа

Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички изјавила је данас да ће у државној управи, која има 493.505 запослених на одређено и неодређено вријеме или по уговору о дјелу, ове године отказ добити око 9.000 људи.

Удовички је на конференцији за новинаре у Влади Србије о рационализацији државне управе рекла да ће за 4.600 бити смањен број запослених у републичкој администрацији, за око 4.500 у локалним самоуправама, укључујући и локална јавна предузећа, док ће у пензију отићи један одсто запослених.

Она је истакла да ће отпуштања из јавне управе можда бити већа него што је сада процијењено, због уклапања у буџет.

Удовички није могла да наведе колика ће бити уштеда усљед смањења јавног сектора у 2015, али је додала да ће рационализација у том сектору бити настављена и наредне двије године, по договору са Међународним монетарним фондом /ММФ/.

Она је рекла да смањење броја запослених у јавном сектору може да се очекује од септембра, а откази ће бити неизбјежни у управама 80 одсто општина.

Нацртом закона о максималном броју запослених у јавној управи, који је у јавној расправи до почетка јуна, предвиђено да се обједине послови гдје год је то могуће, посебно административни, ради стварања ефикасније јавне управе и смањења трошкова.

Одредбе будућег закона о максималном броју запослених у јавном сектору неће се примјењивати на јавна предузећа и јавне медијске сервисе.