latinica  ћирилица
25/05/2015 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Сакеларидис: Грчка ће отплаћивати дугове све док буде могла

Грчка ће наставити да отплаћује дуговања својим међународним кредиторима све док буде била у могућности да то чини, изјавио је портпарол грчке владе Габријел Сакеларидис.

- Одговорност је владе да отплаћује своја дуговања, али је и одговорност кредитора да испуњавају своје обавезе - рекао је Сакеларидис, осврнувши се на блокирану траншу кредита помоћи Атини, а пренијела агенција Франс прес.

Грчки министар унутрашњих послова Никос Вуцис изјавио је јуче да Атина неће сљедећег мјесеца отплатити нову траншу дуга Међународном монетарном фонду зато што нема новца.

- Четири рате дуга ММФ-у које треба да буду исплаћене у јуну износе 1,6 милијарди евра, али тај новац неће бити исплаћен, јер га немамо - рекао је Вуцис за грчку телевизију Мега, а пренио Ројтерс.

Грчка љевичарска влада већ мјесецима преговара са кредиторима (ММФ, ЕУ и Европска централна банка) у покушају да откључа исплату посљедње транше кредита помоћи вриједне 7,2 милијарде евра.

Преговори су запели око смањења пензија, реформе тржишта рада, фискалне политике и повећања пореза на додату вриједност, које захтијевају кредитори, а које влада у Атини оклијева да спроведе.