latinica  ћирилица
25/05/2015 |  16:22 | Аутор: Б92

Милановић: Заштита геј особа у интересу Хрватске

Хрватска је у заштити геј особа међу водећима у Европи и то је у интересу земље која је мала и мора бити отворена, сматра хрватски премијер Зоран Милановић.
Зоран Милановић - Фото: Pixsell
Зоран МилановићФото: Pixsell

- Не можемо бити закопчани, ригидни и затуцани, нарочито не у туризму - поручио је премијер најмлађе чланице Европске уније.

Осврнувши се на референдум у Ирској, на којем је већина бирача подржала легализацију истополних бракова, Милановић је оцијенио да су на тај начин Ирци подигли углед своје земље.

- Прилично увјерљивом већном ирска нација, традиционална, конзервативна и доминантно католичка, донијела је такву одлуку - истакао је премијер.

Како је подсјетио, Ирци су само прије двије деценије тијесном већином на референдуму допустили административни развод брака.

- Двадесет година касније, та успјешна нација донијела је потпуно другачију одлуку -  нагласио је Милановић и то оцијенио "искораком".

Предсједник хрватске владе је напомену и да су у кампањи "за", уз славне особе, најгласнији били припадници пословне заједнице, који су у томе видјели прилику за побољшање властитог, али и имиџа земље.

- Можемо бити конзервативни или либерални, али овдје говоримо о конкретним пословним приликама, о томе да свијет данас дише, дјелује и размишља на један начин - истакао је Милановић.