latinica  ћирилица
25/05/2015 |  17:01 | Аутор: СРНА

Њемачки демарш Русији због забране уласка Велману

Њемачка је Русији упутила званичан протест због одбијања Москве да посланику из странке Хришћанско-демократска унија Карлу-Георгу Велману одобри улазак у ту земљу.

Велман, који је предсједавајући њемачко-украјинске посланичке групе, почетком године Русију је назвао "ратним хушкачем" због подршке профедералним снагама у Украјини.

Велман није био доступан за било какав коментар, али је раније њемачком магазину "Фокус" рекао да је ноћ провео у транзитном дијелу на московском аеродрому, након чега се вратио у Њемачку.

Према његовим ријечима, иако је имао дипломатску пропусницу, на московском аеродрому му је речено да у ту земљу не може ући до 2019. године.

Њемачка Влада упутила је протест руском амбасадору у Берлину, а њемачки амбасадор у Москви Рудигер Фриер фон Фриш упутио је демарш руском Министарству спољних послова.

- Према мишљењу њемачке Владе, неприхватљиво је и непојмљиво одбијање Русије да дозволи улазак Велману. Њемачка очекује да ће забрана бити укинута - истиче се у саопштењу њемачког Министарства спољних послова.

Руско Министарство спољних послова и званичници из Имиграционе службе нису били доступни за било какав коментар.