latinica  ћирилица
25/05/2015 |  18:29 | Аутор: СРНА

Грчка: Ништа од ограничења капитала

Влада Грчке искључила је могућност ограничења приступа клијената рачунима у банкама и слободног протока новца ако не буде напретка са међународним кредиторима.

Могућност увођења ограничења токова новца, што би могло довести до изласка Грчке из зоне евра, "просто не постоји", рекао је портпарол Владе, Габриел Сакеларидис.

Један опозициони, конзервативни посланик рекао је да би контрола токова капитала могла бити уведена наредног викенда или убрзо потом, ако Влада не буде могла да исплати рату дуга Међународном монетарном фонду која доспјева на наплату 5. јуна.

Грчка држава је пет година преживјела на зајмовима ММФ-а и европских партнера, али су кредитори одложили исплату посљедње рате ако Грчка не пристане на нове економске реформе. Званичници владајуће странке љевице, Сиризе рекли су да плате и пензије имају приоритет у односу на враћање дуга.

Дио стручњака оцјењује да ће Грчка на крају морати да ограничи кретање капитала да би спријечила подизање новца из банака чиме би грађани и фирме покушали да спасу своје улоге. Процјењује се да је већ 30 милијарди евра изнијето из грчких банака од избора почетком ове године, а нагли талас повлачења новца би могао довести до краха банака.