latinica  ћирилица
25/05/2015 |  20:16 | Аутор: СРНА

Русија: Демократија се развија по међународним нормама

Демократија у Русији се развија у складу са међународним нормама и Москви није потребан никакав савјет извана, изјавио је представник руског Министарства спољних послова за људска права, демократију и владавину права Константин Долгов.

Долгов је коментарисао изјаву портпарола Стејт депармента Мери Харф о новом закону у Русији према непожељним организацијама.

"Судећи по саопштењу Мери Харф о закону за невладине организације из 23. маја, САД непрестано покушавају да грађане суверених држава уче демократији и људским правима", истиче Долгов.

Руски дипломата је подсјетио да је Савјет за људска права УН недавно Америци изнио рекордних 348 критичних препорука.

"То је нови доказ о обимним, акутним проблемима са поштовањем људских права и принципа владавине закона у САД. Демократски развој у Русији успјешно ће се одвијати у складу са међународним обавезама и без савјета споља", додао је Долгов.

Руски предсједник Владимир Путин током викенда је потписао закон који предвиђа забрану рада неке стране невладине организације уколико представља пријетњу за безбједност земље и уставне темеље те државе, чиме постаје непожељна у Русији.

Закон предвиђа и судско гоњење представника невладиних организација, којима може да пријети казна до шест година затвора или протјеривање из земље.