latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет безбједности УН о Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић представљаће Србију на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији која ће бити одржана у сједишту Уједињених нација у Њујорку.
СБ УН - Фото: Бета
СБ УНФото: Бета

Дачић ће у свом излагању изнијети оцјену актуелне ситуације на Косову и Метохији и још једном указати на кључни значај дјеловања УНМИК-а за Србију, будући да је оквир УН, заснован на резолуцији Савјет безбједности УН 1244. Он ће искориститити прилику да у билатералним сусретима са предсједавајућим Савјета за мјесец мај (Литванија), као и са представницима других чланица СБ, информише о најзначајнијим аспектима питања Косова и Метохије и другим спољнополитичким приоритетима Србије, саопштио је МИП Србије.

Биће размотрен редован извјештај генералног секретара Бан Ки Муна за период од 16. јануара до 15. априла 2015. године. Бан је у извјештају поздравио наставак дијалога Београда и Приштине и постигнути споразум о правосуђу и истакао да је једно од кључних преосталих питања успостављање Заједнице српских општина.

- Дух конструктивне сарадње и нагласак на заједничким интересима остају охрабрујући, а споразум о интегрисању правосуђа на сјеверу Косова, постигнут 9. фебруара, показује посвећеност обје стране имплементацији Бриселског споразума и наставку дијалога - истакао је Бан.

Београд и Приштина би, како је истакао, требало да предузму све неопходне кораке ради досљедне примјене свих досад постигнутих договора.

Такође је, како је навео, од кључног значаја да Београд и Приштина остваре напредак у имплементацији оних одредби Бриселског споразума које још нису ријешене.

Кључно питање у том погледу остаје успостављање Заједнице српских општина, оцијенио је Бан и апеловао на политичке лидере у Београду и Приштини да хитно приступе рјешавању тог питања уз консултовање Срба на КиМ и њихових политичких лидера, на чије интересе ће, како је навео, директно утицати стварање ЗСО. Такође је, како је додао, неопходно је да се брзо ријеши питање наставка учешћа Срба у косовској влади и скупштини.

Констатујући да су косовске власти предузеле кораке ради успостављања Специјалног суда који ће процесуирати дјела проистекла из налаза Специјалних истражних јединица ЕУ, Бан је нагласио да су наредни кораци још важнији.

- Од суштинског значаја је да сљедећи кораци у процесу који су кључни за будућност Косова, услиједе брзо и ја позивам политичке лидере на Косову да удвоструче своје напоре у том циљу - навео је он.

- Снажно апелујем на све политичке актере на Косову да се уздрже од употребе насиља као средства за постизање политичких циљева и да рјешавају своје несугласице мирним путем - рекао је Бан.

Током периода обухваћеног извјештајем, безбједносна ситуација на Косову је остала стабилна, мада се наводе примјери насиља као што су били протести у Приштини и неколико насилних инцидената у сјеверној Митровици.