latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:58 | Аутор: БЕТА

Српском свештенику у Приштини пријетили јер удара црквена звона

Приштински парох Дарко Маринковић рекао је данас да му је једна особа у центру града запријетила да више не удара црквена звона, јер у Приштини живе муслимани.
Парох Дарко Маринковић испред цркве Светог Николе у Приштини (архива) - Фото: Novosti.rs
Парох Дарко Маринковић испред цркве Светог Николе у Приштини (архива)Фото: Novosti.rs

Парох је јутрос звонио у цркви Светог Николе у Приштини, након чега се и догодио инцидент.

"Био сам са црквењаком на улици испред цркве када је пришао тај човјек који ми је запријетио. Нисмо знали коме се обраћа, а он је руком показао на мене. Био сам затечен, али и узнемирен због хладнокрвности човјека који ми је пријетио, тако да то нисам одмах пријавио полицајцу који је сједио у кабини недалеко од нас. Полиција цркву и нас чува 24 сата дневно. Пријетњу сам полицији пријавио тек након повратка из Лапљег Села гдје сам данас служио парастос", рекао је Маринковић.

Парох је казао да се звоно на тој дјелимично обновљеној српској православној цркви у Приштини, која је била потпуно спаљена марта 2004. године, ових дана први пут огласило након годину дана паузе када је звоњење било прекинуто због пријетњи.

"Ово данас, дакле, није први пут да доживљавам пријетње. Сигуран сам да је овај човјек који ми је јутрос пријетио, исти онај који ми је прије више од годину дана запријетио да ће с браћом поново запалити цркву", рекао је Маринковић.

Парох који у парохијском дому живи с породицом, рекао је да је о данашњој пријетњи обавијестио и надлежне у Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској СПЦ.