latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:00 | Аутор: klix.ba

СДА бира лидера- Три кандидата у трци

У Сарајеву се одржава 6. конгрес СДА на којем ће ова странка, након Алије Изетбеговића и Сулејмана Тихића, добити трећег предсједника.
Главни одбор СДА (foto: sda.ba) -
Главни одбор СДА (foto: sda.ba)

Највеће шансе има тренутни замјеник предсједника Бакир Изетбеговић, а ривали су му Шемсудин Мехмедовић и Ирфан Ајановић.

Укупно 794 делегата данас ће у дворани Зетра изабрати ново руководство СДА. Осим предсједника странке, бира се један замјеник, осам потпредсједника и 85 чланова Главног одбора СДА.

Највише шанси за лидера странке има Бакир Изетбеговић, док му је једини прави противкандидат Шемсудин Мехмедовић. Иако су га предложила само два општинска одбора од потребних 20, Мехмедовићеву кандидатуру подржао је Главни одбор како би се испунила статутарна обавеза о неопходности постојања већег броја кандидата.

Трећег кандидата Ирфана Ајановића предложио је Главни одбор СДА, а и сам је изјавио како му је част бити кандидат, али да нема амбиције да постане предсједник.

За замјеника предсједника предложени су Адил Османовић и Михнет Окић, док ће се за позицију потпредсједника борити Асим Сарајлић, Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Садик Ахметовић, Рамиз Салкић, Сафет Софтић, Шемсудин Дедић, Мирсад Кукић, Мелика Махмутбеговић, Салко Соколовић, Хусејин Смајловић, Един Мушић, Сејад Делић, Халид Гењац, Сенад Братић, Нермин Мандра, Един Рамић, Сенад Шепић, Алија Будњо и Семир Ефендић.

На овом конгресу ће се расправљати и о програмској декларацији, као и о 12 резолуција које се тичу будућег дјеловања  странке у кључним процесима за БиХ. Осим делегата, на конгрес је позвано близу 1.500 гостију.