latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:13 | Аутор: СРНА

Предавање о Јеврејској заједници на подручју бивше Југославије

У Јеврејском културном центру у Добоју одржано је предавање и представљен филм предсједника Јеврејске општине Ниш Јасне Ћирић током којег је указано на некадашње постојање јеврејске заједнице на подручју земаља бивше Југославије у покушају да се отргне од заборава њихова историја и културно насљеђе.
Добој - предсједница Јеврејске општине Ниш Јасна Ћирић - Фото: СРНА
Добој - предсједница Јеврејске општине Ниш Јасна ЋирићФото: СРНА

 Ћирићева је синоћ рекла Срни да је њен истраживачки рад под називом "Тако ја радим" усмјерен на мања мјеста у Србији, Републици Српској, односно БиХ, гдје послије Другог свјетског рата "скоро да нема или нема Јевреја".

"Истраживање подразумева рад у музеју, архиву, катастру, интервјуе, прављење породичних стабала, документовања гробаља, синагога, прављење листи страдалих и свега што је остало од материјалних доказа да су ту некада живели Јевреји", рекла је Ћирићева.

Крајњи резултат тог рада, како је навела, је реституција јеврејских објеката и постављање спомен табли као подсјетник на Јевреје, некадашње комшије којих више нема.

Ћирићева је током предавања указала на видљиву незаинтересованост локалних власти у тим активностима.

Приказан је документарни филм "Прича о породици Мандил" заснован на истинитом догођају о страдању породице Мандил из Ниша кроз исповијест Ђилде Мандил Кабиљо, која је са мајком успјела да преживи страхоте Другог свјетског рата.

Филм је рађен за Јеврејски културни институт са сједиштем у Бечу, а предавање је праћено аутентичним фотографијама са рада на терену.

Предавању које је синоћ одржано у Јеврејском културном центру у Добоју, осим бројних званица, присуствовао је и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.