latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:32 | Аутор: СРНА

Конференција о правима дјеце

Конференција "Правда за свако дијете", која се данас одржава у Сарајеву, има за циљ јачање права дјеце у правосудном систему прегледом досадашњег напретка и проналажењем рјешења за остале изазове, рекао је Срни помоћник министра правде Републике Српске Перо Дуњић.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

Дуњић је рекао да ће у оквиру конференције бити одржане двије панел дискусије, од којих се прва односи на утврђивања најбољег интереса дјетета у судским поступцима, а друга на кориштење диверзионих и алтернативних мјера у складу са законским прописима о заштити дјеце и малољетника у кривичном поступку.

Он је нагласио да ће конференција бити прилика да се већа пажња усмјери на проблеме дјеце која се нађу у правосудном поступку, те да се промовишу заједничка настојања која предузимају све релевантне институције у овој области.

Када је ријеч о Републици Српској, Дуњић је истакао да је Министарство правде својим активностима на креирању законске регулативе из области малољетничког преступништва означило нови пут у третирању овог питања.

"То се првенствено огледа кроз унапређење система правосуђа у Републици Српској у вези са преступима малољетника", рекао је Дуњић.

Он каже да се доношењем Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку у Српској примјењује посебан и по много чему јединствен законски пропис који на нови начин регулише ово питање и реаговање друштва на ову врсту криминалитета.

"Министарство правде Републике Српске у досадашњем провођењу активности прописаних законом имало је значајну подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у БиХ, која је препознала напоре да се у овој области постигне напредак", рекао је Дуњић.

Према његовим ријечима, УНИЦЕФ је постао значајан партнер институцијама Републике Српске у развоју система правосуђа који третира малољетничко преступништво, што је за резултат имало остваривање низа пројеката из ове области.

У раду данашње конференције учествују представници УНИЦЕФ-а, Омбудсмана БиХ, министарстава унутрашњих послова, правде и социјалне заштите.

Конференција се одржава у оквиру пројекта "Правда за дјецу", који се проводи у сарадњи са владиним институцијама и агенцијама, институцијама омбудсмана, као и организацијама цивилног друштва.

Пројекат подржавају Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, Влада Швајцарске и УНИЦЕФ.