latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Линта: Капетан Драган - симбол отпора проусташкој власти

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је да Хрватска намјерава да Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, осуди као ратног злочинца на основу лажних доказа, зато што је био један од симбола отпора Срба у Крајини "Туђмановој проусташкој власти".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио да је невјероватно да су Влада и Врховни суд Аустралије прихватили хрватски захтјев за изручење Капетана Драгана за наводне ратне злочине који нису образложени, нити је хрватска власт поднијела икакав доказ о његовој умијешаности.

"То потврђује и чињеница да Хашки трибунал никад није подигао оптужницу против Капетана Драгана за ратне злочине, нити је тражио да буде ухапшен, а званични Загреб је покренуо истрагу тек десет година послије завршетка рата у Крајини", указао је Линта у писаној изјави.

Он је истакао да низ чињеница потврђује да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да Капетан Драган, у случају изручења, неће имати фер и поштено суђење.

"Једини гријех Капетана Драгана, у односу на хрватску државу, јесте тај што је дошао у Крајину 1991. године да помогне одбрану свог народа у складу са прописима и законима о ратовању", сматра Линта.

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да ће Драган Васиљковић, звани Капетан Драган, највјероватније бити изручен из Аустралије Хрватској до 15. јула, а можда и прије.

Штрбац је напоменуо да је одбрана Капетана Драгана поднијела захтјев министру правде Аустралије, који може да спријечи изручење или одгоди, али да је то у домену фантазије, с обзиром на то да су аустралијски судови већ донијели одлуку о изручењу.

Хрватска терети Драгана Васиљковића за наводне ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у некадашњој Републици Српској Крајини.

Васиљковићу, који има аустралијско држављанство, Федерални суд Аустралије одбацио је 12. децембра најновију жалбу на одлуку о изручењу Хрватској.