latinica  ћирилица
26/05/2015 |  11:17 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: И Тужилаштво БиХ врши притиске на свједоке одбране

На свједоке одбране генерала Ратка Младиће врше се притисци, а уочи њиховог свједочења у Хагу видљиво је и да Тужилаштво БиХ повећава активности према њима и њиховом окружењу, пријети им се истрагама или се симулирају неке радње, рекао је Младићев син Дарко.

Он каже да Тужилаштво БиХ предузима неке активности према свједоцима одбране Младића прије, а према некима послије свједочења у Хагу, као да је "неко покушавао да их спријечи да се појаве".

Дарко Младић је навео да се тим свједоцима пријети истрагама и да постоје неке активности у вези са њиховим окружењем, које су симптоматичне, јер се дешавају уочи њиховог појављивања у Хагу.

"Има различитих акција које су предузимали према људима. Ми то посредно сазнајемо, не директно, али смо видели да су неким људима, након њиховог свједочења, почели да праве проблеме", рекао је Дарко Младић.

Осим тога, навео је Дарко Младић, свједоци одбране у Хагу имају потуно другачији третман код судског вијећа и тужилаца, него свједоци оптужбе.

"Имамо исте људе у вијећу које суди које су слушали свједоке оптужбе, али однос судија према свједоцима одбране је катастрофално различит, него према свједоцима тужилаштва", навео је Дарко Младић.

Он је додао да, осим тога, судско вијеће не одобрава мјере заштите за свједоке одбране, иако имају исто право као и свједоци тужилаштва.

"Међутим, за наше свједоке се јако тешко, скоро никако одобравају мјере заштите", рекао је Дарко Младић, додајући да су неки људи одустајали од свједочења, јер им нису дате мјере заштите, а та свједочења су била доста важна.

Он је потврдио да би за 15 до 20 дана у Хаг требало да дође троје руских љекара да прегледају генерала Младића.

"Послије двије године покушаја да дођу да прегледају мога оца, руски љекари би требало да дођу у сљедећих 15 до 20 дана. То је једино извјесно", рекао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, информације о томе да ће генерал Младић, можда, бити пребачен у Русију на лијечење су још на нивоу идеје и приједлога руског Комитета за подршку.

"Русија је, колико ја знам, спремна да пружи гаранције да се он пребаци тамо на привремено лијечење. Све остало су спекулације", рекао је Дарко Младић и додао да ће у зависности од тога какви буду резултати прегледа љекарског тима зависити даљи кораци одбране.

Он каже да је здавствено стање генерала Младића нешто боље, али да има све симптоме као и раније.

"Сада ће имати паузу до 22. јуна и њему тај одмор много значи. Чим је растрећен од свакодневних одлазака у судницу његово стање буде боље, али чим почне да ради лошије се осјећа", рекао је Дарко Младић.