latinica  ћирилица
26/05/2015 |  11:21 | Аутор: СРНА

АЛОРГ: Кривична пријава против руководства и општине Градишка

Радници Агенције за локални развој Градишке /АЛОРГ/ поднијели су кривичну пријаву против актуелног руководства ове агенције, али и општинске власти која, како тврде, ради све да би их уништила.

Радници АЛОРГ-а тврде да је позадина свега то што је СНСД основао АЛОРГ, због чега актуелна власт жели да се ријеши њиховог кадра којем тренутно дугују 25 плата, а агенцију за сва времена униште, пише "Прес Република Српска".

Бивши директор АЛОРГ-а Ненад Кесић рекао је да је од почетка 2013. године у агенцији број запослених са 15 смањен на свега пет.

"Због неисплаћених плата поднијели смо тужбу и у септембру 2014. године добили спор. Тада је на рачуну било 85.000 КМ и тим новцем смо могли да исплатимо плате", навео је Кесић.

Он је подсјетио да се директор АЛОРГ-а Нада Мирјанић Глувић раније повукла са позиције директора, али је након пресуде у њихову корист у сарадњи са општинском власти поново враћена.

"Прије примопредаје је фалсификовала печат, подигла паре и преусмјерила их добављачима само како би радници остали кратких рукава. Тек након тога обављена је примопредаја, а она поново постала директор", каже Кесић.

Он је рекао да је "Глувићева у фебруару ове године поднијела и захтјев за отварање стечајног поступка у АЛОРГ-у, иако то није могла урадити без сагласности оснивача".

"И то је овјерила фалсификованим печатом. Жалосно је да због политичких мотива хоће да угасе АЛОРГ и униште раднике, јер је ријеч о агенцији која је од 2004. до прошле године реализовала око 10 милиона КМ инвестиција, а у периоду од када запослени раде без плате реализовано је 1,5 миилиона КМ", тврди Кесић.

Он је рекао да општина која је оснивач АЛОРГ-а није издвојила ниједну марку за њено функционисање, док је инспекција утврдила да су обавезни да обезбиједе средства за материјалне трошкове и плате запослених.

"Зато смо одлучили да поднесемо кривичну пријаву против начелника Зорана Латиновића и начелника општинског одјељења за привреду Љубимка Чакља", закључио је Кесић.

Директор АЛОРГ-а Нада Мирјанић Глувић сматра да је ово једна од више, како каже, неоснованих пријава на рачун руководства агенције и општине Градишка.

Начелник општинског одјељења за привреду Љубимко Чакаљ каже да општина три године након оснивања АЛОРГ-а није више била у обавези да овој агенцији даје средства за плате, које је требало да обезбиједе самофинансирањем.