latinica  ћирилица
26/05/2015 |  11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Маљићи: Чинимо све да посјета Вучића Албанији прође без инцидената

Албанија и Србија су двије државе у истом региону и зато треба да успоставе добросусједске односе, изјавио је савјетник албанског премијера Шкељзен Маљићи истакавши да Албанија чини све да сутрашња посјета српског премијера Александра Вучића Тирани прође безбједно и без инцидената.
Тирана - Фото: ФОНЕТ
ТиранаФото: ФОНЕТ

Маљићи каже да охрабрује чињеница да има готово свакодневних сусрета представника двију држава, те да постоји жеља да се албанско-српски односи поправе и поставе у неке нормалне оквире.

Не треба, сматра он, убудуће чекати да прођу деценије до сусрета на највишем нивоу двију држава, као што је то до сада био случај.

Маљићи је за РТК2 посјету српског премијера, као и сусрете на министарском нивоу двију држава оцијенио као позитиван тренд, али је истовремено констатовао да и у српском и у албанском друштву постоје одређени отпори који отежавају нормализацију односа.

"Сматрам да је главни тренд у реду. Ми смо сусједи, живимо у истом региону, а када си у невољи прво којем се обраћаш је сусјед, због чега треба да успоставимо добросусједске односе", поручио је Мајићи.

Указавши да постоје они који су против нормализације односа Албаније и Србије, те који покушавају да те односе блокирају, савјетник албанског премијера тврди да његова земља ради на томе да посјета премијера Вучића Тирани прође безбједно и без инцидената.

Увијек постоје политичке снаге које не контролише држава и које могу да покушају да организују демонстраије на којима ће узвикивати, на примјер: "Ми не волимо Вучића, не волимо Србе", рекао је Малићи напоменувши да је тако нешто сасвим нормално у сваком демократском друштву.

"Безбједносне припреме су веома велике и не очекујем да ће бити провокација, нарочито не од власти", подвукао је Маљићи.

Говорећи о недавним инцидентима у Македонији, Маљићи је истакао да не жели да спекулише, те да већ има доста манипулација о позадини тих догађаја.

Све у вези са тим треба истражити, посебно наводе да иза тога стоји албански екстремизам, рекао је.

"Оно што сам могао да чујем из разних извора указује на то да се ради о екстремистима који не могу да се привикну на мир и због тога улазе у овакве авантуристичке акције, те праве некакве ослободилачке војске, иако већ постоји војска Албаније, а и Косово има своје безбједносне снаге, тврдећи да су све те снаге без везе, а само они су прави. То је сулудо и није у интересу званичне политике ни Албаније, ни Косова, а ни политичких партија Албанаца у Македонији", закључио је Маљићи.