latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Рама: Албанија и Србија заједно на путу европских интеграција

Албански премијер Еди Рама, уочи посјете премијера Србије Александра Вучића Тирани, каже да очекује продубљивање сарадње и да Албанија и Србија заједно корачају на путу мира и европских интеграција.
Еди Рама у посјети Београду - Фото: ТАНЈУГ
Еди Рама у посјети БеоградуФото: ТАНЈУГ

Рама је, како је навео, увјерен да Албанија и Србија, албански и српски народ, могу да ураде за Балкан данас оно што су Француска и Њемачка, француски и њемачки народ, урадили за Европу послије Другог свјетског рата.

У изјави за београдски лист Данас, албански премијер је истакао да ће током посјете Вучића први пут у складу са државним протоколом бити истакнута застава Србије и интонирана химна државе Србије.

- Поред тога што је ово прва званична посјета једног премијера Србије Тирани, ова посјета има посебан значај и као показатељ наше ријешености да наставимо напредовање на путу утврђеном током берлинског процеса, прошлог августа, под визионарским лидерством за Балкан њемачке канцеларке Ангеле Меркел - истакао је Рама.

Премијер Албаније истиче да има "повјерење у визију и вољу њемачке канцеларке поводом будућности Балкана".

- Не само због тога што дијелимо исту визију и увјерење да је Европи данас потребан Балкан исто као што је Балкану неопходна Европа, већ и због тога што смо свјесни да, уколико не будемо радили заједнички за будућност, свима нам пријети повратак прошлости. То на нас ставља терет много већи од оног који изванредна одговорност да водимо државу већ носи са собом, јер нема сумње да ће успјех међусобне сарадње одредити не само судбину Албанаца и Срба у будућности, већ и судбину пројекта уједињене Европе, као највећег мировног пројекта који је човјечанство икада замислило и спровело - закључио је Рама.

Тема разговора у Тирани, између осталих, биће и изградња ауто-пута Ниш - Приштина до луке у Албанији, као и реконструкција пруге преко Косова до Албаније, пише Данас.

Према сазнањима овог листа, инфраструктурни пројекти биће међу најважнијим темама, а одлазак у Тирану потврдила је и Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре.