latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:43 | Аутор: СРНА

Заједно ријешити проблеме младих

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је у Бањалуци да су се млади и на градским и у руралним подручјима Републике Српске изјаснили да им је један од великих недостатака простор гдје ће квалитетно проводити слободно вријеме.
Отварање конференције "Дијалог са младима - Омладинска политика Републике Српске 2016-2020" - Фото: РТРС
Отварање конференције "Дијалог са младима - Омладинска политика Републике Српске 2016-2020"Фото: РТРС


Давидовићева је прије почетка дводневне конференције о теми "Дијалог са младима: Омладинска политика Репулике Српске за период 2016. до 2020. године" нагласила да је то један од подстицаја ресорном министарству да се активније ангажује на изградњи спортских терена и организацији омладинских центара.

"Циљ конференције је да се отвори дијалог младих са релевантним државним актерима у којем ће доћи до закључка како ријешити проблеме младих у Српској", рекла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, након конференције биће формиране радне групе, које ће бити састављене од представника институција Републике Српске и младих, те ће се формирати и подгрупе које ће разговарати о разним темама и питањима.

"Проведена је и анкета међу младима, на основу које ће бити утврђена питања и теме од приоритетног значаја за њих, а које ће се разматрати на конференцији", рекла је Давидовићева.

Она је истакла да је ово трећи документ Омладинске политике Републике Српске, те да је документ значајан што су у израду први пут укључени млади.

"Најважнији задатак ресорног министарства је да се уради омладинска политика, у којој ће се наћи сва питања која су од приоритетног значаја за младе, те да би оно што се предвиди у тој политици требало 2020. године да буде одрађено", истакла је Давидовићева.

Извршни директор Омладинског комуникативног центра /ОКЦ/ Бањалука Саша Марковић рекао је да ће резултати анкете проведене међу младима с циљем креирања квалитетне Омладинске политике Републике Српске показати њихов став о проблемима са којима се сусрећу.

Он је навео да је кроз досадашњи рад са младима ОКЦ увидио да су највећи проблеми младих запошљавање, стамбено збрињавање и неадекватан образовни систем који није повезан са тржиштем рада.

Учесник конференције Дарија Божић истакла је да се осим о проблемима треба бавити и рјешењима.Божићева сматра да би требало кренути од локалних заједница и њихове подршке младима, како би они имали могућности да квалитетније проводе своје вријеме, те да се остали проблеми, чији коријени полазе одатле, корак по корак буду ријешени.

Дводневну конференцију организује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, у сарадњи са Омладинским савјетом Српске и Омладинским комуникативним центром.