latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић на састанку с Брамерцом и о Шешељу

Министар правде Никола Селаковић обавијестио је главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца током сусрета у Београду да је захтјев Жалбеног вијећа тог суда за повратак Војислава Шешеља у притворску јединицу, званично стигао у Министарство правде Србије.

Селаковић је истакао да ће Влада Републике Србија поступити по том захтјеву у складу са домаћим законима и принципима међународног права, саопштено је из Министарства правде.

Главни тужилац Хашког трибунала и Селаковић током састанка су разговарали и о сарадњи српских правосудних институција са Хашким трибуналом, као и изради националне стратегије за процесуирање ратних злочина.

Селаковић и Брамерц су се сагласили да је сарадња у протеклих неколико година унапријеђена и да је она данас добра, без постојања отворених питања.

Министар правде је том приликом, како се додаје, указао да Србија тренутно ради на изради Националне стратегије за процесуирање ратних злочина, као и да су у ту израду укључени представници већег броја институција - Тужилаштва за ратне злочине, Врховног касационог суда, струковног удружења судија кривичара, адвокатуре и других.

Он је истакао да је та стратегија предвиђена и Акционим планом за преговоре Поглавља 23, као и да би требало да буде усвојена до краја ове године.

Говорећи о значају Стратегије, Брамерц је изразио спремност да Србији пружи потребну стручну подршку у процесу њене израде.

Брамерц данас завршава дводневну посјету Београду уочи извјештаја Савјету безбједности УН који треба да поднесе у јуну. Главни тужилац је јуче разговорао са премијером Алекасандром Вучићем, а након тога састао се са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем и министром унустрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Са овом посјетом поклапа се и тренутак када је Жалбено вијеће Трибунала наложило да се лидер СРС Војислав Шешељ 26. маја, или у најкраћем року након тога врати у притворску јединицу у Хагу.