latinica  ћирилица
26/05/2015 |  15:49 | Аутор: СРНА

Отворена реконструисана зграда Основног суда у Приједору

Правосуђу Републике Српске потребни су стручност, посвећеност послу и моралност запослених, као и материјални услови за рад, рекао је министар правде Српске Антон Касиповић на церемонији отварања реконструисане зграде Основог суда у Приједору за коју је норвешка Влада уложила 1,7 милиона КМ.
Приједор: Отварање обновљене зграде Основмог суда - Фото: СРНА
Приједор: Отварање обновљене зграде Основмог судаФото: СРНА

"Ријеч је о изузетно значајном пројекту за Републику Српску и ово није једини пројекат који заједно радимо или ћемо радити у будућности, те молим Норвешку да се не умори од подршке Српској и БиХ", рекао је Касиповић.

Касиповић је захвалио Норвешкој за овај пројекат у оквиру којег је дограђена и обновљена зграда Основног суда у Приједору.

Он је додао да је уређење радног простора суда основна претпоставка за све што треба грађанима у правосудном систему Републике Српске, осим његове ефикасности, и нагласио да вјерује у напредак правосуђа у Републици Српској.

Замјеник шефа мисије Амбасаде Норвешке у БиХ Ане Хавнор истакла је да материјални услови треба да буду испуњени да би правосуђе ефикасно функционисало.

"Да би судство било ефикасно мора да буде независно и одговорно и да неопходни системи буду правилно постављени како би функционисали", истакла је Хавнорова, додајући да Влада Норвешке вјерује да имају веома добре партнере и да се радује наставку сарадње.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је да је ефикасност и одговорност носилаца правосудних функција у фокусу рада ВСТС, као и комплетног правосуђа, али да нема ефикасности без адекватних услова за рад.

"Ово је једно у низу наших настојања да правосудне институције и у Републици Српској и ФБиХ доведемо на ниво стандарда рада какав је потребан да би могле одговорити задацима", рекао је Тегелтија.

Он је захвалио Влади Норвешке која је обезбиједила комплетан износ за реконструкцију и доградњу зграде Основног суда у Приједору и народу Норвешке за донацију, без које овај пројекат у Приједору не би могао бити реализован.

"Ово је захвалност и за свеобухватну подршку коју пружају правосуђу БиХ, јер је Норвешка по броју и износу донације наш најпоузданији и највећи пријатељ", нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да су грађани Приједора и приједорске регије добили много, јер се ово што се данас може видјети у приједорском суду може видјети у згради било којег од судова у градовима широм Европе.

Предсједник Основног суда у Приједору Душко Милојица рекао је да је зграда овог суда изграђена шездесетих година и да до сада није било великих улагања, те да одавно не одговара потребама и да је апсолутно неусловна.

"Имали смо много проблема у вези са техничким условима за рад 16 судија, а сада смо добили услове који су изнад просјека, чак и европског, гдје сваки судија практично добија једну судницу", рекао је Милојица.

Он је додао да су новом прерасподјелом постојећег и 600 метара квадратних новог простора одвојени писарница, парнично и ванпарнично, те кривично одјељење, управа, а да су адекватан смјештај добили и тужилаштво и правобранилаштво који су и раније били смјештени у овој згради.

Милојица је истакао да су судије овог суда у протеклих седам мјесеци свакодневно радећи и двоструко премашујући норму, те са само 12 одсто укинутих од укупно 14.000 донесених пресуда, оправдали епитет једног од најуспјешнијих судова, а тиме и ову велику инвестицију.