latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:11 | Аутор: СРНА

Грчка: Могућа мања провизија на подизање готовине

Грчка би у склопу пакета мјера за јачање борбе против утаје пореза могла да уведе мању провизију на подизање готовине са банкомата како би поспјешила употребу кредитних картица, изјавио је данас грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

"Биће уведена, на примјер, мања надокнада за подизање готовине са банкомата. Воде се разговори о иницијативи за подстицње употребе кредитних картица. То ће бити веома мала надокнада", рекао је Варуфакис.

Он је категорично одбацио могућност увођења било каквих пореза на депозите у банкама.

Варуфакис је нагласио да Атина разговара са швајцарским властима о плану да се пореским обвезницима који имају рачуне у иностранству понуди да их добровољно пријаве, плате порез и тиме избјегну оштрије санкције.

Према такозваном споразуму о добровољној пријави рачуна у иностранству, Грци, који су раније имали непријављене рачуне у швајцарским банкама, моћи ће да их пријаве уз плаћање пореза од 15 одсто.

"Уз веома малу каматну стопу, отприлике пет одсто, постоји морално питање легализације пореске утаје. Уз вишу каматну стопу од око 30 одсто, постоји ризик да ће штедише своје рачуне пребацити на Кајманска острва или у неко друго пореско уточиште", додао је Варуфакис.

Он сматра да постоји могућност да се швајцарске власти неће сагласити са договором о вишим каматним стопама, уколико буду сматрале да ће новац бити повучен из банака.

"Разматрали смо каматне стопе других земаља, на примјер Италије, и предложили смо стопу од 15 одсто. То питање је још отворено за дискусију", нагласио је Варуфакис.