latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:21 | Аутор: СРНА

Вучић сутра у Тирани

Премијер Србије Александар Вучић отпутоваће сутра у Тирану, у прву посјету српског премијера Албанији у историји односа двије земље.

Вучић би требало да у послијеподневним часовима допутује у Тирану, гдје ће му бити приређен свечани дочек, као и пријем у Палати "Бригада".

Премијери Србије Вучић и Албаније Еди Рама имаће састанак у четири ока, након којег ће услиједити састанак делегација двије владе, а затим ће двојица премијера одржати заједничку конференцију за новинаре.

Према најавама, циљ посјете је унапређење крхких билатералних односа двије земље, а очекује се да ће најважније теме разговора бити инфраструктурни пројекти - изградња аутопута од Ниша до луке у Албанији, као и реконструкција пруге преко Косова и Метохије до Албаније.

Другог дана посјете Албанији, премијер Србије ће учествовати на првом засједању Бечког економског форума.

Савјетник албанског премијера Шкељзен Маљићи рекао је да ће Албанија учинити све да дводневна званична посјета премијера Србије прође безбједно и без инцидената.

Према најавама медија, биће ангажован велики број полицајаца и гардиста, припадника служби безбједности, као и Државне дирекције за борбу против тероризма.

Контролу из ваздуха обављаће војни хеликоптери, а за саобраћај ће бити блокирана траса пута којом ће се кретати премијер Србије и његова пратња.

Посјета Вучића Албанији дешава се након терористичких напада у Македонији, као и шест мјесеци послије размјене оштрих ријечи двојице премијера у вези са Косовом и Метохијом приликом Рамине посјете Београду.

Вучић је уочи своје посјете Тирани, недавно изјавио да је оптимиста и да иде у Тирану да гради добре односе, док је Рама поручио да Албанија жели да побољша сарадњу са Србијом.