latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ одбацује критике закона о НВО

Кремљ одбацује критике руских закона којима се невладине организације означавају као "страни агенти" и "непожељне организације", изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

- Они који имају забринутости могу да их формулишу јасно. То мора да буде засновано на конкретним чињеницама - истакао је Песков.

Портпарол Кремља је рекао да је специфични критеријум да ли нека организација прима новац из иностранства, или не њено стављање на листу "страних агената".

- Уколико она прима средства из иностранства, онда је "страни агент" у складу са законом - објаснио је Песков.

- Уколико се нашла на листи, али није примила никаква средства из иностранства, онда постоје правне основе да се то оспори на суду - казао је Песков.

Према његовим ријечима организација која прима новац из иностранства и укључена је у политику треба да се декларише као "страни агент".

- То не значи да је ова активност забрањена - навео је Песков, упозоравајући против извртања чињеница.

Песков је нагласио да два закона не замјењују један други.

- "Непожељне" су оне организације које представљају пријетњу по националну безбједност и националне интересе. "Агенти" не представљају обавезно пријетњу. То су потпуно двије различите ствари - додао је Песков.

У Русији тренутно постоји 67 НВО које се воде као "страни агенти".

Заштитница за људска права Русије Ела Памфилова критиковала је данас закон који је недавно потписао руски предсједник Владимир Путин, а који омогућава властима да забране међународне невладине организације означене као "непожељне".