latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Ле Пен: Француска влада под утицајем САД

Француска влада налази се под великим утицајем САД, које су имале значајну улогу у увођењу санкција Европске уније Русији, изјавила је данас у Москви предсједница француске екстремно десничарске странке Национални фронт Марин Ле Пен након састанка са предсједником Државне думе Сергејем Наришкином.
 - Фото: AFP
Фото: AFP

Ле Пенова је рекла да су она и Наришкин, на састанку одржаном иза затворених врата, разговарали о низу тема укључујући "кризу у Украјини, погоршање ситуације у вези са (екстремистичком) групом Исламска држава, опасност од терористичких напада и финансијску ситуацију у свијету".

Предсједница Националног фронта, која се са Наришкином посљедњи пут састала у априлу прошле године, изразила је задовољство због редовне размјене мишљења о значајним темама.

Наришкин је на састанку честитао Ле Пеновој побједу њене странке на изборима за Европски парламент у мају прошле године.

Предсједник Државне думе је рекао да реформе које је спровела Ле Пенова на партији чији је оснивач њен отац, "одговарају времену и духу модерне Француске", објављено је на сајту руског парламента.

Државна дума, доњи дом руског парламента, најавио је у понедјељак састанак двоје политичара на свом веб сајту, наводећи иницијално да ће он бити приказан уживо на телевизији, али су новинари касније искључени, навео је АФП.

Партија Ле Пенове нашла се у новембру на удару критика француских медија због зајма од девет милиона евра узетог код једне руске банке.

Од како је преузела вођство над Националним фронтом 2001, од свог оца Жан-Марија, Ле Пенова је настојала да странку учини прихватљивијом варијантом за већинско бирачко тијело.

Статегија је помогла да та странка заузме прво мјесто на изборима за Европски парламент у Француској прошле године и узме четвртину гласова бирача у првом кругу локалних избора у марту.