latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:39 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ усвојила 24 нова програма за рурални развој

Европска комисија је данас одобрила 24 нова програма за рурални развој, који имају за циљ јачање конкурентности пољопривредног сектора ЕУ, заштиту природе и климе и јачање привреде руралних заједница у периоду до 2020.

Захваљујући новим програмима укупне вриједности 27 милијарди евра требало би да буде отворено 40.000 радних мјеста у руралним областима, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Комисије.

Међу приоритетима у оквиру регионалних и националних програма су модернизација фарми, подршка младим пољопривредницима, одрживо управљање земљом и унапређење мреже бежичног интернета, наводи Комисија, додајући да су земље у којима ће програми бити спроведени Бугарска, Британија, Чешка, Хрватска, Њемачка, Ирска, Италија, Румунија, Шпанија и Шведска.

Поздравивши данашњу одлуку Комисије, комесар ЕУ за пољопривреду и рурални развој Фил Хоган је рекао: "Једна од главних предности нашег концепта руралног развоја је то што имамо кључне приоритете, али је на свакој чланици или региону да осмисли програм који одговара њиховим потребама".

Програми који су данас усвојени финансираће низ динамичних пројеката, од модернизације пољопривреде у Хрватској и Румунији, до увођења широкопојасног интернета у слабо насељеним областима у италијанској регији Емилија-Ромања, подршке органској пољопривреди у Шведској и подстицања еколошки прихватљивог управљања земљиштем на милион хектара у Ирској.